Izložba „Crvena škola“ proslavljene hrvatske književnice, esejistice i prevoditeljice Dubravke Ugrešić, kojom se autorica predstavlja u jednom drugom žanru, bit će otvorena u četvrtak, 25. veljače 2021. u 19 sati u riječkoj Galeriji Filodrammatica.

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. godine u rukama Dubravke Ugrešić slučajno se našla školska početnica koja je prema godini izdanja lako mogla biti i njezina te su pred književnicom najednom iskrsnula dva svijeta — davni, zaboravljeni svijet početnice koji je obećavao sretnu budućnost i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao. Ta epizoda potakla je Dubravku Ugrešić na skupljanje početnica, a rezultirala je nizom tekstova i vizualnih radova koji se predstavljaju na ovoj izložbi i u popratnom katalogu.

Dubravka Ugrešić, foto Shevaun Williams

Dubravka Ugrešić / Foto: Shevaun Williams

Dubravka Ugrešić autorica je knjiga Poza za prozu, Štefica Cvek u raljama života, Život je bajka, Forsiranje romana-reke, Američki fikcionar, Kultura laži, Muzej bezuvjetne predaje, Zabranjeno čitanje, Ministarstvo boli, Nikog nema doma, Baba Jaga je snijela jaje, Lisica, i Tu nema ničega! zajedno s Davorom Konjikušićem u biblioteci Skhole. Živi i radi u Amsterdamu.

Organizatori izložbe „Crvena škola“ su Drugo more (Rijeka) i Multimedijalni institut (Zagreb), dok dizajn postava izložbe potpisuju Nina Bačun i Roberta Bratović (kolektiv OAZA) te Ela Meseldžić.

Program podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Rijeka – Odjel za kulturu. Drugo more korisnik je financijske podrške Zaklade Kultura nova.

Izložba koja je dio programa Dopolavoro, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture moći će se besplatno razgledati do 26. ožujka 2021. godine, u radno vrijeme Galerije: od ponedjeljka do subote između 16.00 i 20.00 sati.

(Rad Dubravke Ugrešić iz Crvene škole / Foto: Davor Konjikušić)

Kada?

25.02.2021. – 26.03.2021.
19:00