U Galeriji Juraj Klović, u organizaciji riječkog ogranka Hrvatskog društva likovnih umjetnika, od 7. do 21. prosinca bit će postavljena izložba pod nazivom „3 Žorža“, u kojoj se susreću tri generacije riječkih fotografa Istog Duško Žorž, Mirko Žorž i Bogomir Žorž.

Izložbu je osmislio poznati riječki fotograf Istog Žorž kako bi predstavio ne samo svoje radove nego i radove svojega oca i sina. Zajedno oni gotovo jedno stoljeću stvaraju i sudjeluju u kulturnom životu grada Rijeke. Generacijska priča ne predstavlja sukobe već pojavnost fotografije koja se razvijala i rasla paralelno sa umjetničkim strujanjima vremena.

Kako se navodi u najavi izložbe, Bogomir Žorž vrstan je fotograf čiji je Foto Belveder u prošlom stoljeću bio značajan za grad te se uvijek izdvajao svojom profesionalnom i umjetničkom kvalitetom. Njegov sin Istog Duško Žorž nezaobilazno je ime riječke umjetničke fotografije. Njegovi radovi predstavljaju spoj razrađenog fotografskog umijeća i posebnost kvalitete, karakterizira ga neiscrpna stvaralačka energija, kvaliteta i emocija koju nam znalački prenosi svojim svjetlosnim zapisima. Mirko Žorž predstavnik je mlađe generacije znalac i autoritet na području nove medijske umjetnosti.

„Njihove fotografije nadilaze opis motiva i uspostavljaju neke nove, paralelne, dodatne dimenzije, koje imaju novo značenje, ostvarene autorskim snagom. Izložba „3 Žorža“ susret je generacija, pokazatelj kvalitete unutar obitelji koja se razvijala i mijenjala zavisno od razvoja likovnosti i tehnike izražavanja. Ova izložba dokaz je suptilnog praćenja prolaznosti vremena, ali i otkrivanja trenutne pojavnosti, praćenja statičnog i dinamičnog trenutka, u kome nastupa autorovo ja. No to je i spoznaja, da u mediju, koji nam se čini već običnim, čak elementarnim, postoje brojne mogućnosti istraživanja, eksperimentiranja i nadogradnje“, navodi se.

Otvorenje izložbe „3 Žorža“ je u petak, 7. prosinca u 19 sati, a izložba će se moći pogledati do 21. prosinca u radno vrijeme Galerije Juraj Klović, Rijeka, Verdijeva 19 b, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati.

Posjetitelje se moli da se pridržavaju epidemioloških mjera, nose zaštitne maske, dezinficiraju ruke pri ulasku u galeriju i drže propisanu fizičku distancu.

O autorima

Bogomir Žorž rođen 1915.u Vipavi (SLO) – 1998. u Rijeci. Završio je stručnu školu za fotografe u Celju i Rogaškoj Slatini te se cijeli život bavio fotografijom. 1936. Godine dolazi u Sušak gdje se zapošljava u studiju Foto Milković. Zbog rata 1941. odlazi u Sloveniju gdje radi u propagandnom odjelu kao fotograf, a 1946. ponovo se vraća u Sušak nastavljajući svoj radu studiju Foto Milković. Svoju radnju otvara 1953. na Belvederu pod imenom Foto Belveder, od 1972 do 2001. Studio se preselio i uspješno radio na Kantridi. Studio je u ono doba prednjačio svojom kvalitetom i suvremenošću. Jedan je od osnivača Foto kluba Color 1961. godine u Rijeci s kojim je izlagao na mnogim izložbama te dobivao zapažene nagrade i priznanja.

Mirko Žorž rođen 1978. u Rijeci, po struci informatičar, uz oca i djeda dobiva znanje o fotografiji koje osuvremenjuje novim tehnologijama i medijima. Multidisciplionarnim pristupom obrađuje suvremene teme društva. Kroz godine sudjelovao na više samostalnih  kao i na brojnim skupnim izložbama širom svijeta te je za svoje radove dobio nekoliko zlatnih plaketa i priznanja.

Istog Duško Žorž rođen 1947. u Rijeci u obitelji oca fotografa od koga nasljeđuje ljubav prema fotografiji. Profesionalni je fotograf. Član je foto kluba Color od godine 1962. kada izlaže svoju prvu fotografiju na izložbi u Zagrebu. Od 1991. je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka. Od 2001. dobiva status samostalnog umjetnika. Tijekom 45 godina radnog staža vodio je svoj foto obrt. U tom razdoblju pet je godina bio vanjski suradnik snimatelj HRT tv studija u Rijeci. Kao član foto kluba Color i HDLUR-a izlagao je na 300 izložbi u zemlji i inozemstvu. Održao je 30 samostalnih izložbi. Za rad na promicanju fotografije dobitnik je brončane, srebrne i zlatne plakete za zasluge u širenju tehničke kulture. Od 2002. do 2012. godine radio je kao učitelj praktične nastave fotografije u Prirodoslovno grafičkoj školi u Rijeci.

Kada?

07.12.2021. – 21.12.2021.
19:00