U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, u Galeriji Juraj Klović, u četvrtak, 26. 10. 2023. u 20 sati bit će otvorena samostalna izložba grafika „Igre pod suncem“ Dajane Radoš, autorice nagrađene na 75. godišnjoj izložbi HDLU-a Rijeka.

Prema mnogim filozofima čovjek je po naravi homo amicus – biće sreće, radosti i blaženstva. Sreća je, prema svojim brojnim pojavnostima, generator promišljanja o smislu života i postojanja. Između ostaloga, nova životna poglavlja nerijetko donose promijene s kojima su ljudski duh i duša suočeni, a u čijem naletu bivaju modificirani uzrokujući intelektualni i emocionalni razvoj prijeko potreban za vlastito unapređenje. Upravo je tu najveću sreću i blaženstvo umjetnica Dajana Radoš manifestirala zauzimajući, pored žene umjetnice, odnedavno i ulogu majke. (…)

Njezina četiri zida sada su glavni izvor umjetnosti, dok niz promjena koje je unijelo rođenje kćeri prihvaća kao integralni dio vlastitog bića. (…)

Stoga, novu seriju naslovljenu Igre pod suncem čini 17 grafika (100×70 cm) koje simboliziraju novi život, ali i reflektiraju težnju umjetnice za istraživanjem i nadogradnjom svog umjetničkog habitusa. Radoš apsorbira ozračje u kojem svakodnevno boravi i njegove segmente implementira u umjetnički kontekst i likovnost. Prostor njenog doma ispunjen je biljkama koje, osim što su za umjetnicu vrlo važne, ovdje simboliziraju probuđenu nježnost, rađanje, obnavljanje i uzlet. S druge strane, deficit vremena ili tzv. „me time“, Radoš kompenzira na način da razdoblje provedeno s djetetom postaje platforma iz koje izrasta smislena i kvalitetna umjetnička ideja. Gradeći dijalog između majke i kćeri, umjetnica izdvaja njihove zajedničke trenutke i pretvara ih u srž serije.

Igre pod suncem je intimna igra majke i djeteta, autentičan i neraskidiv suodnos zamrznut u grafičkom kadru, iskreno svjedočanstvo silnih promjena koje su Radoš obogatile i vlastiti realitet učinile značajnijim. 

– Katerina Jovanović

Više je dostupno u katalogu izložbe Dajane Radoš na poveznici: https://www.mojarijeka.hr/wp-content/uploads/2023/10/Katalog-izložbe-Dajane-Radoš-2023.pdf

Izložba ostaje otvorena do 9. 11. 2023. i moći će se posjetiti u radno vrijeme Galerije „Juraj Klović“ (Verdijeva 19 b) od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati.

Ulaz je slobodan.

O autorici

Dajana Radoš rođena je 1982. u Rijeci. Diplomirala je 2011. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci na Odsjeku likovnih umjetnosti iz područja grafike, te stekla pravo na zvanje i akademski naziv magistra likovne pedagogije. Od 2014. godine asistentica je na Katedri za grafiku na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Djeluje u području vizualno-likovnih umjetnosti te aktivno istražuje područje grafike. Radeći, ali prvenstveno živeći grafiku, gradi svoj prepoznatljiv umjetnički svijet procesualnim i slojevitim interveniranjem na grafičke matrice. Pored grafičkog medija, umjetnički izraz gradi grafičko-prostornim objektima, knjigama umjetnika i keramiko-skulpturama. Osmislila je organizirala i vodila više likovnih radionica i umjetničkih projekata. Redovito izlaže i sudjeluje na domaćim i međunarodnim trijenalima i bijenalima grafike. Priredila je trinaest samostalnih izložbi u Rijeci, Karlovcu, Krku, Novom Vinodolskom, Mošćeničkoj Dragi, Sesvetama, Splitu, Sloveniji i sudjelovala na više od sto skupnih, žiriranih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoje radove dobila je  nekoliko  nagrada i priznanja. Članica je likovnog udruženja HDLU Rijeka.

Kada?

26.10.2023. – 09.11.2023.
20:00