U Galeriji Principij od 14. do 25. rujna bit će postavljena nagrađivana izložba „Floating Garden“, zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić.

Iz predgovora kataloga Ive Prosoli

„Postoji taj neki događaj u svačijem životu koji donese osvještavanje neumitnosti kraja. Dođe on iznenada i ostavi te na trenutak bez daha. Kao snažan udarac u trbuh, baš tako nekako, fizički. Za Maju Strgar Kurečić bio je to osamnaesti rođendan njezine kćeri, prigodom kojeg je mlada žena na poklon dobila i jednu ružu. Sam pogled na ružu i, sasvim sigurno, pomisao na činjenicu da njezina kći odrasta, u Maji je izazvao poriv da ružu sačuva od propadanja, da sačuva njenu mladost, i bez mnogo razmišljanja Maja je ružu zaledila. Tak kasnije posegnula je ponovo za ružom kako bi je fotografirala. Nakon ruže uslijedili su drugi cvjetovi, raznovrsno bilje, grane, sjemenke…

Maja Strgar Kurečić autorica je koja se uvelike oslanja na intuiciju. Pritom je ona  potpuno neopterećena općim mjestima i predvidljivom simbolikom, gotovo dječje zaigrana, igrom otvara novi prostor slobode. Zadnjih nekoliko godina ova se autorica koja ima iza sebe punih dvadeset i pet godina profesionalnog iskustva u fotografiji, okrenula prirodi i apstraktnoj fotografiji. I jedno i drugo pretpostavlja samoću ili makar kratkotrajno osamljivanje. Majin postupak duboko je eskapistički po svojoj naravi. U svojoj se osnovi oslanja na tradiciju onih autora koji svojim radom, ili nekim njegovim dijelom pod pritiskom društvenih okolnosti u umjetnosti pronalaze odmak od stvarnosti.“

Otvorenje izložbe je u utorak, 14. 9. u 19 sati, uz pridržavanje svih epidemioloških preporuka. Kustosica izložbe je Iva Prosoli.

Izložba će se moći razgledati do 25. rujna 2021. godine u radno vrijeme galerije, od ponedjeljka do petka 10 –  13 i 17 – 20, subotom 10 – 13.

Biografija Maje Strgar Kurečić

Maja Strgar Kurečić rođena je u Zagrebu 1972. godine. Diplomirala je 1996. godine na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je i doktorirala 2007. godine s temom iz područja digitalne fotografije. Članica je Fotografske sekcije ULUPUH-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti). Fotografijom (reklamnom, reportažnom i eksperimentalnom) aktivno se bavi od 1991. godine te izlaže na više od 50 selektiranih skupnih i 10 samostalnih izložbi fotografija. Svoje radove izlagala je diljem svijeta – od Hong Konga do Moskve, Omana, Barcelone, Pariza, Kölna, Budimpešte, Praga i hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita, Dubrovnika, Rovinja i Varaždina. Dobitnica je više nagrada i priznanja. Radi kao izvanredna profesorica na Katedri za grafički dizajn i slikovne informacije na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje fotografiju i grafičku pripremu.

Serija njezinih fotografija „Floating Garden“ osvojila je brojne prestižne svjetske nagrade, od kojih su najvažnije:

 1. 14th Annual International Color Awards, 3. mjesto u kategoriji Apstrakcija
  All About Photo Magazine #19 – SHAPES – Merit Award
 1. 15th Julia Margaret Cameron Award, 1. mjesto u kategoriji Priroda
  BIFA 2020 – Budapest International Foto Awards, zlato u kategoriji Priroda
  ND Photography Awards, 2. mjesto u kategoriji Priroda
  MIFA 2020 – Moscow International Foto Awards, srebro u Fine Art kategoriji
  Chromatic Photography Awards, 2. mjesto u kategoriji Priroda
  6th Fine Art Photography Awards, 3. mjesto u kategoriji Priroda
  PX3 – Prix de la Photographie Paris, 3. mjesto u kategoriji Priroda
  San Francisco Bay International Photography Awards, srebrna medalja za seriju
  TIFA 2019 – Tokyo International Foto Awards, zlato u kategoriji Priroda

Fotografija Maja Strgar Kurečić (Fotoklub Rijeka, press)

Kada?

14.09.2021. – 25.09.2021.
19:00