Dugo stvarana, zasnovana na najnovijim istraživanjima, izložba „Fiume Fantastika: Fenomeni grada“ donosi priču o Rijeci koja je u proteklih 150 godina svoje urbane povijesti doživjela radikalan rast i postala globalno prometno i industrijsko središte.

Ova je izložba središnji događaj programskog pravca Slatko i slano, projekta Europske prijestolnice kulture i ostaje otvorena do kraja studenog 2020.

Brutalni sudari prirode i industrije

Zasnovana je na recentnim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci te priča i tumači povijest modernog urbanog razvoja Rijeke i njezine regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Izložba Fiume fantastika: Fenomeni grada postavljena je u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Izložba se otvara u petak 28. kolovoza u 19.30 sati, a po otvorenju bit će organizirani obilasci za publiku u 20.30, 21.30 i 22.30. Zbog mjera zaštite od korona virusa, maksimalan broj posjetitelja koji istovremeno može boraviti u prostoru izložbe je ograničen, a sve upute vezane uz obilazak posjetitelji će dobiti u petak prilikom dolaska na otvorenje.

Organizirani obilasci na dan otvorenja

Ulaz na izložbu će u petak 28. kolovoza, na dan otvorenja, biti besplatan, a izložbu je do 13. rujna moguće posjetiti svakim danom od 17 do 21 sat. Od 14. rujna do 30. studenog izložba će biti otvorena svakim danom od 11 do 21 sat.

Pojedinačna cijena ulaznice za vrijeme trajanja izložbe je 30 kuna. Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Velik organizacijski tim

Organizatori izložbe Fiume Fantastika: Fenomeni grada su Sveučilište u Rijeci (DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam), RIJEKA 2020 i Grad Rijeka.

Glavni kustos izložbe je Idis Turato, uz kustose Vedrana Mimicu i Maroja Mrduljaša
Kustoski tim čine još i Deyan Sudjic, Luka Skansi, Ida Križaj Leko, Morana Matković i Renato Stanković, uz suradnju s Tvrtkom Jakovinom, Federicom Carlom Simonellijem, Igorom Bezinovićem, Velidom Đekićem i Janom Horvat.

Partneri su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državni arhiv Rijeka. Za produkciju izložbe zaslužni su DeltaLab (Morana Matković i Renato Stanković), a za arhitekturu i oblikovanje izložbe Ida Križaj Leko.

Partneri u realizaciji postava izložbe su Sto Ges.m.b.H. – Hrvatska, Regeneracija d.o.o. i Zumtobel d.o.o.

Kada?

28.08.2020. – 30.11.2020.
19:30

Kalendar događanja