U sklopu ovogodišnjeg festivala za djecu Tobogan, što se u Rijeci održava od 24. lipnja do 7. srpnja, u Dječjoj kući održat će se radionicaOd slova do smisla: Kazalište čitanja –  Pričopredstavljam!”

Vrijeme održavanja: 28. 6. – 30. 6. od 10 do 13 sati
Dob: 7 – 9 (završen 1. ili 2. razred osnovne škole)
Organizator: Gradsko kazalište lutaka Rijeka
Voditelji: Damir Orlić i Vedrana Balen Spinčić
Mjesto održavanja: Dječja kuća (kontejner)

Djeca se često susreću s tekstovima i lektirnim naslovima koje teško čitaju s razumijevanjem. Kako se kazalište bavi iščitavanjem suštine teksta, onoga što je skriveno u podtekstu i riječima autora, autorski tim iz redova riječkog lutkarskog kazališta (Petra Šarac, Vedrana Balen Spinčić, Damir Orlić i Zlatko Vicić) osmišljavaju radionice koje spajaju čitanje s djeci primjerenom kazališnom umjetnošću u godini koju je Vlada RH proglasila godinom čitanja i koje im pomažu da otkrivaju ljepotu čitanja i skrivenih svjetova literarnih djela. Projekt je podržan od strane Ministarstva kulture RH.

Kako bismo djeci olakšali čitanje, naučili ih čitati s razumijevanjem, upoznali ih s ljepotom riječi i stvaranjem rečenica i otkrivanjem značenja literarog predloška te im probudili zanimanje za čitanjem različitih književnih djela, osmislili smo radionicu u kojoj iščitavamo različite književne predloške, u ovoj radionici slikovnice Pike Vončine, te ih interpretiramo na različite načine, a ponajviše se služimo resursima koje nudi pripovjedno kazalište. Potreba za pričanjem i slušanjem priča postoji od pamtivijeka i utkana je u srž čovjeka. Djeca bez priče ne mogu život ni zamisliti. Pripovjedač je taj koji drži pažnju slušatelja i naučiti dobro pripovijedati, čitati i interpretirati priču korisno je na više razina u svakoj životnoj dobi. Želja nam je da svako dijete pronađe smisao napisane priče i prenese ga interpretativno u vizualni svijet kazališta. Iskusni glumac i predavač na dramskoj akademiji Damir Orlić naučit će male polaznike kako čitati priče s razumijevanjem, koliko je bitna svaka rečenica i svaka riječ u njoj te kako tim pričama dati neki novi oblik.

Za sudjelovanje je potrebna prethodna prijava na propaganda@gkl-rijeka.hr uz naznaku naziva programa, termina i dobi djeteta tj. o završenom stupnju osnovne škole. 

max. broj sudionika 10

Cijena za trodnevnu radionicu iznosi 200,00 kn

Peto izdanje festivala

Festival Tobogan pod geslom “aktivne ferije za djecu” održava se od 2017. godine tijekom kraja lipnja i početkom srpnja te je ovo peto izdanje manifestacije. Nastao je u sklopu razvoja programskog pravca Dječja kuća kao dio aktivnosti programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Organizatori Tobogana su gradske ustanove u kulturi Art kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, programski partneri na razvoju Dječje kuće.

 

Kada?

28.06.2021. – 30.06.2021.
10:00