U petak, 29. rujna 2023. od 17 do 22 sata u bivšem Exportdrvu na Delti bit će održano ovogodišnje izdanje Europske noći istraživača.

Posjetitelji će imati priliku zaviriti u tajni svijet znanosti, a znanstvenici sa Sveučilišta u Rijeci svoje će djelatnosti predstaviti na čak 19 štandova, odnosno istraživačkih postaja.

Posjetitelji će i ove godine imati priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim eksperimentima, interaktivnim radionicama, igrama, edukativnim izložbama, predavanjima i drugim aktivnostima, kroz koje će se na razumljiv i zabavan način predstaviti najnovija znanstvena otkrića i dostignuća.

Što nas razlikuje od banane?, Što vinske mušice rade u laboratoriju?, Kako nastaju galaksije?, Što je fluorescencija te kako se koristi u medicini?, Zašto dolazi do poplava?, Kako funkcioniraju bespilotne letjelice?, Kako različite stvari iz naše okoline izgledaju kada ih povećamo desetke tisuća puta?, Zašto vam se noge pokreću i tko im to nalaže?, Kako prikupljati energiju okoline i njome napajati male uređaje?, samo su neka od pitanja na koja ćete moći dobiti odgovore tijekom održavanja Noći istraživača u Rijeci.

Ulaz je besplatan i može se doći u bilo kojem periodu od 17 do 22 sata, jer će se pokusi i demonstracije na postajama ponavljati.

Europsku noć istraživača koja će se istodobno održati u 26 europskih zemalja, uključujući i Hrvatsku!

PROGRAM – RIJEKA

Više na mrežnim stranicama: jaistrazujem.hr.

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost europskog projekta Reconnect science with the blue society – Blue-connect, koji za cilj ima predstaviti najnovija znanstvena otkrića na razumljiv i zabavan način, približiti istraživački rad javnosti i pokazati utjecaj znanosti na naš svakodnevni život.

Kada?

29.09.2023.
17:00