U četvrtak, 27. svibnja u 18 sati, ispred Dallas Music Shopa u Rijeci održat će se druženje s članovima Parafa i promotivna prodaja dva specijalna vinilna izdanja grupe Paraf – albuma ‘A dan je tako lijepo počeo’ (reizdanje u povodu 40. obljetnice) i ‘Zastave’ (reizdanje u povodu 35. obljetnice). Sudjelovat će kompletna originalna postava Parafa koja je snimila nastupni album ‘A dan je tako lijepo počeo’, kao i gotovo cijela postava banda koja je snimila album ‘Zastave’.

Ključni album jugoslavenske te jedan od ključnih albuma kontinentalne europske punk-scene ‘A dan je tako lijepo počeo’ objavljen je 5. lipnja 1980. i manifestirao je meteorski bljesak prve postave Parafa. Tim albumom Paraf je ušao u antologiju lokalne i europske punk-supkulture, kao i u anale regionalne pop-kulture.

Bio je to prvi snimljeni punk-album na ovim prostorima, no objavljen je s vremenskim odmakom zbog problema s jugoslavenskom Komisijom za šund. Tako je zamijenjen originalni ovitak, neke pjesme nisu uvrštene na album, a amblematska Narodna pjesma na albumu je objavljena s drukčijim stihovima. Unatoč tim zahvatima, album je (pr)ocijenjen kao šund i na tržištu se pojavio s višom cijenom. No, to nije umanjilo njegov uspjeh. Početna naklada je rasprodana, pa je kasnije vinilni album doživio i drugu nakladu prodavši se ukupno u 25 tisuća kopija.

Valter Kocijančić, Zdravko Čabrijan i Dušan Ladavac Pjer su na 14 pjesama objavljenih na albumu uspješno spojili inicijalnu punkersku jednostavnost s nesmiljenim mladenačkim buntom protiv zatupljujuće svakidašnjice. Upravo stoga, taj album zvuči toliko snažno i danas.

Bonus pjesme na reizdanju: Rijeka, Moj život je novi val, Narodna pjesma (singl-verzija), Goli otok (live).

Album ‘Zastave’ koji predstavlja treću fazu djelovanja Parafa i donosi najkompleksniji i najambiciozniji diskografski korak Parafa. Objavljen je 1. prosinca 1984. ‘Zastave’ su zaboravljeno remek-djelo hrvatske i jugoslavenske rock glazbe, vizionarski proplamsaj i svojevrsno proročanstvo svega zla koje se počelo događati u nekadašnjoj domovini tek koju godinu nakon što su Parafi prestali s radom.

‘Zastave’ govore o kolektivnim ritualima u temelju nekadašnje zajednice, premda njih vidimo i kao civilizacijsku matricu posvuda, s naglaskom na njihovoj mitskoj, arhetipskoj podlozi. Zbog svoje dosljedne umjetničke centriranosti, besprijekorne glazbeno-tekstualne egzekucije zadanoga smjera, koja je uz to iznjedrila mračno-privlačnu, zloguku emocionalnost i zbog svoje autentične oporbe okovima društvene zbilje, ‘Zastave’ su jedan od vrhunaca jugoslavenskog rocka.

Bonus pjesma na reizdanju: Metalci

Kada?

27.05.2021.
18:00