U subotu, 20. studenoga, u 12 sati, u Galeriji Principij otvara se samostalna izložba fotografija „Čudesni svijet“ riječke autorice Sandre Polić Živković.

Izložba je svojevrsni hommage noni Ružici, odnosno njezinom čudesnom vrtu i njegovim stanovnicima, kao glavnim motivima Sandrinih fotografija.

„Nona Ružica je zapravo nona mog supruga, u čijoj kući živim s obitelji. Ona se cijeli život jako brinula o tom vrtu, održavala ga, sadila različito voće, povrće i posebno cvijeće. Taj vrt nas je sve hranio i na tom se malom prostoru cijele godine nešto događa. (…) Nona Ružica je zapravo već pranona i ne može se više brinuti o vrtu, ali plodovi njenog rada su itekako vidljivi…“ kaže autorica.

Pišući o Sandri i njezinim fotografijama, predsjednik Fotokluba Rijeka i voditelj Galerije Principij Borislav Božić navodi kako “duhovno, emocionalno, stvaralačko biće Sandre Polić Živković snažno emanira energiju poezije, glazbe, plesa, fotografije”.

„Sandra se vrlo hrabro i beskompromisno približava biljkama i sićušnim stvorenjima koja su dio konglomerata koji zovemo vrt i onda ih fotografira. Ušla je u mikrokozmos nonina vrta. (…) Svojstvo makrofotografije ili fotografije izbliza kakva nam se nudi na ovoj izložbi je plitko polje dubinske oštrine pa je iz toga razloga važno što će nam biti oštro, a što zamućeno i u kojoj razini zamućeno. Sandra u fokus bira samo djelić cvijeta, biljke ili bube, insekta, a sav ostali dio ansambla slike je u nekoj količini zamućenosti“, dodaje Božić.

Izložba u Galeriji Principij ostaje otvorena do 27. studenoga i može se razgledati radnim danom od 14.30 do 17.30 sati.

O autorici

Sandra Polić Živković rođena je u Rijeci. Završila je Učiteljski fakultet u Rijeci i stekla zvanje magistre ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Godine 2002. osniva udrugu te u svojstvu predsjednice 15 godina provodi projekte za djecu, mlade i umirovljenike, upravlja radom škole za informatiku i internet centrom. Godine 2010. započinje suradnju sa školom modernog pjevanja i sviranja Studio Maraton, gdje obavlja posao ravnateljice. Suosniva tonski studio Maraton, vodi dječji sastav Čičak Muzičak, urednica je i izvršna producentica glazbene etikete Maraton, čija su izdanja dobitnici diskografske nagrade Porin. Djeluje kao organizatorica i event managerica, a u suradnji sa suprugom snima video spotove te izrađuje dokumentarne filmove od kojih su neki i nagrađeni. Godine 2016. čini dio autorskog tima (scenarij, režija, montaža) na projektu „Profesija: Glazbenik“ u produkciji Hrvatske glazbene unije. Piše poeziju i kratke priče, a 2017. godine objavljuje svoju prvu knjigu, zbirku poezije u prozi “Zaštitni faktor “. Autorica je interaktivne računalne igre “Ja znam, a ti?” na temu pravilne upotrebe računala u predškolskoj dobi, muzičke priče protiv nasilja među mladima „Ajmo ti, ja i ti“, te slikovnica za djecu  “Dok vani pada kiša” i “Škrljevo“. Godine 2019. godine dobitnica je potpore Grada Rijeke za poticanje književnog stvaralaštva autora, a 2020. osvaja 3. nagradu Gradske knjižnice Samobor za najbolju kratku priču “Jagode u siječnju”. Trenutno dovršava materijal za zbirku kratkih priča i novu zbirku poezije. Godinama sudjeluje u natječaju Fotografkinje, a članica Fotokluba Rijeka postaje 2020. godine. Ove godine prima Pohvalu za umjetničku vrijednost fotografije “Podivljalo more” na međunarodnoj izložbi fotografija Treći element 2021. Fotokluba Rijeka. Ovo je njena prva samostalna izložba.

(Fotografije Sandre Polić Živković iz press materijala Fotokluba Rijeka)

Kada?

20.11.2021. – 27.11.2021.
12:00