U petak, 11. prosinca od 12.00 do 18.00 sati u zgradi INA-e na riječkoj Mlaki, na adresi Milutina Barača 32, održavat će se program pod nazivom “Centar svemira” susjedstva Turnić – Mlaka, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.       

Radi se o završnoj izložbi radova polaznika majstorskih klasa MIT Laba, prostora za razvijanje inovativnih, umjetničkih i znanstvenih ideja te provođenje edukacija, koji su suradnjom brojnih aktera nastajali kroz 2020. godinu. Mentori provedenih radionica zajedno s polaznicima, zainteresiranoj će publici tijekom poslijepodneva demonstrirati naučeno i prezentirati izloške iz područja inovacija, robotike, analogne fotografije i radioamaterizma. U programu sudjeluju In klub inovatori Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka, Radio klub Kvarner Rijeka, Savez udruga Molekula i brojni drugi pojedinci.

Ulaz je slobodan, uz poštivanje svih važećih mjera i preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji i sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti. 

U radionici Dizajn i (d)okolica moći će se razgledati izložba serije grafika pomoću kojih su sudionici savladavali osnove dizajna te osmišljavali vlastite projekte, u prostoriji koja nosi naziv Turnić we have a problem – škola radio valova uz demonstraciju ostvarivanja radiomaterske veze te ostvarivanja veze preko satelita, posjetitelji će moći razgledati radioamatersku opremu i razgovarati o svrsishodnosti radio-amaterizma u doba Covid-19 pandemijskih okolnosti. Posjetitelje očekuje i izložba nekoliko interaktivnih ručno upravljanih pneumatskih skulptura koje su nastale po uzoru na “bio-logične” meke robote pod nazivom Bionički oblici – radionica pneumo-robotike, a koji su izrađeni od raznih laganih materijala. U prostoru pod nazivom S.o.U.N.d ili kako nastaje zvukopis? sudionici radionice demonstrirat će Sample pack za izradu beatova napravljenih od zvukova Ulice Milutina Barača, gdje će posjetitelji na midi kontroleru moći i isprobati izradu beatova. Sastavni dio MIT Laba je i  AFFK – Analogni foto film klub koji izlaže radove koji su nastali u procesu stjecanja vještina rada s analognim fotoaparatom i ostalim elementima rada u tamnoj komori te program Rijeka budućnosti kojim se prezentiraju nove ideje i rješenja riječkih srednjoškolaca i njihovih profesora, na kojima su aktivno radili s članovima riječkog IN kluba inovatora Rijeka, a inovacije su se izlagale i na međunarodnoj izložbi INOVA mladi 2020. u Zagrebu.

Nositelji inicijative susjedstva su Savez udruga Molekula, In klub inovatora Rijeka, Radio klub Kvarner Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo te Elektroindustrijska i obrtnička škola Rijeka. Partner je  INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d., a europsko susjedstvo Turniću-Mlaki je francuska silicon valley institucija The Camp.

Kada?

11.12.2020. – 29.12.2020.
12:00

Kalendar događanja