U HNK Ivana pl. Zajca u četvrtak 5. lipnja s početkom u 20 sati premijerno će se izvesti balet “Čipka”, na glazbu skladateljice Tene Novak Vincek i u koreografiji Maše Kolar.

U potrazi za hrvatskim kulturnim nasljeđem koreografkinja Maša Kolar inspiraciju za predstavu traži u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru – od povijesnih spisa, tradicionalne usmene i pisane književnosti, glazbe, plesova, nošnji do tradicionalnih obrta, poput onog izrade čipke. Istovremeno postavlja pitanja: koliko je nasljeđa danas živo, koliko nam je to i takvo nasljeđe bitno?

Ulaskom u stare običaje možemo puno saznati o društvenom ustroju, ljudskim odnosima, te ih kroz predstavu reflektirati i suočiti s današnjima.

Inspirirana paškom čipkom, Maša Kolar u njenoj strukturi i ritmu pronalazi bogat izvor za stvaranje, kako koreografske strukture, tako i oblikovanja njenih glavnih elemenata poput prostornih puteva, plesnog vokabulara i ritma, kao i razvoja odnosa među izvođačima. Kroz temu čipke susreću se suvremenost i tradicija.

Prema riječima Maše Kolar, “Čipka” je “dijalog između plesa kao jednog od jezika umjetnosti i kulturnog naslijeđa naše povijesne tradicije, čipkarstva.”

„Čipku“ plešu članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Emanuele Amuchástegui, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Laura Orlić, Daniele Romeo, Tilman Patzak, Morgan Perez, Daniele Romeo, Tea Rušin, Carlos Huerta Pardo, Maria Matarranz, Maria del Mar Hernandez, Nicola Prato i Svebor Zgurić.

Dramaturginja i asistentica koreografkinje je Maja Marjančić, a oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.

Baletna predstava sastoji se od tri dijela, a svaki od njih inspiriran je drugačijim propitivanjem umjetnosti čipke.

Reprizne izvedbe su 6., 8. i 9. lipnja u 20 sati.

Ulaznice

Ulaznice se mogu kupiti na Blagajni HNK Ivana pl. Zajca od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati, subotom od 9 do 13 sati i sat vremena prije predstave. Telefonski brojevi blagajne su 051/337-114 i 091-155 51 63, a e-mail blagajna@hnk-zajc.hr.

Prizore iz predstave pogledajte u fotogaleriji fotografkinje Fanni Tutek Hajnal.

Kada?

05.06.2020.
20:00