U riječkom Art-kinu od 4. do 7. studenoga održavat će se osmo izdanje Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF, koje na temu tijela donosi dokumentarne, igrane i animirane filmove iz 17 zemalja.

Program 8. Međunarodnog studentskog filmskog festivala STIFF čini 10 programskih blokova s ukupno 38 natjecateljskih filmova koji se natječu za titulu najboljih u 3 kategorije — najbolji igrani, dokumentarni i animirani film kao i za titulu najboljeg po izboru publike.

Nakon svečanosti otvorenja u četvrtak, 4. 11. u 19 sati u Art-kinu, slijedi prvi od desert programskih blokova — MUNJE koji donosi munjevite tračke svjetla i optimizma kroz četiri filma — eksperimentalni film Bele Bračko-Milešević, Sve kaj ti nikad ne budem rekla; višestruko nagrađivani opservacijski dokumentarac Maje Novaković A sad se spušta veče, koji je u trci za nagradu Oscar; duhovita animacija Kate Gugić Cockpera te dokumentarni film Tamare Mamon, Naglas.

Uz I: MUNJE, 8. STIFF donosi još 9 kuriranih programskih blokova, njih ukupno 10 — II: AMNEZIJA, III: GLITCH, IV: TRKA (program je pogodan i za djecu i mlade), V: MALE ŠANSE, VI: ZAGRIJAVANJE, VII: STROBOSKOP, VIII: PREMJEŠTANJA, IX: OTISCI i X: PETLJE.

Osim natjecateljskih filova, STIFF donosi i 5 filmova mladih riječkih dokumentarista nastalih u sklopu Nove škole dokumentarnog filma. Prvi put je organiziran i program za djecu, TRKA koji će biti prikazan u subotu, 6. studenoga, u 14 sati.

Osim projekcija filmova, studenti i studentice sudjeluju i u selekciji i postavu međunarodne izložbe U prijenosu (Galerija SKC). Lucija Brkić,

Uz filmove, STIFF će u diskurzivnom programu Šavovi u foajeu Art-kina u subotu i nedjelju, 6. i 7. studenoga, ugostiti 10 autora i autorica prikazanih filmskih naslova te ispuniti festival temama filmskog stvaralaštva, kulture i društva.

Izložba “U prijenosu” u Galeriji SKC

U popratnom programu 8. STIFF-a u Galeriji SKC u petak, 5. studenoga u 21:30 h otvorit će se i međunarodna izložba „U prijenosu“, koja propituje tjelesnost i načine na koje je formirana/deformirana kroz vrijeme, virtualne i fizičke prostore; kako se isprepliće s ideologijama.

Izlažu: Adam Wynn (UK), Claudia Borgna (IT), Dario di Paolantonio (IT), Dora Brkarić (HR), Ghinwa Yassine (CA), Kexin Hao (CN), Lily Dean (UK), Luiza Perito (BR), Marcell Mostoha (HU), Mark Zimmerman (US), Mateja Zidarić (HR), Michael Fleming (NL), Mike Megens & Sid Dankers (NL/BE), S4RA (PT), Sean Kobi Sandoval (US)

Program se održava u Art-kinu i Galeriji SKC te je besplatan za sve sudionike i sudionice.

STIFF će biti održan prema važećim epidemiološkim mjerama koje propisuju obavezno nošenje zaštitne maske u svim zatvorenim prostorima Art-kina (i tijekom trajanja projekcije), održavanje fizičke distance među posjetiteljima (uz nužno poštivanje dodijeljenog broja sjedala u dvorani Art-kina) i dezinfekciju ruku.

Međunarodni studentski filmski festival / Student International Film Festival (STIFF) pokrenut je 2014. godine u produkciji udruge Filmaktiv i Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci (SKC) s ciljem predstavljanja najboljeg od svjetske recentne filmske produkcije studentskog i debitantskog filma.

STIFF je sufinanciran sredstvima Sveučilišta u Rijeci, HAVC-a, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Zaklade Kultura nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Cjelokupni program i više informacija o 8. STIFF-u dostupno je na poveznici: https://studentfilmfestival.eu/hr/.

Kada?

04.11.2021. – 07.11.2021.
19:00