Od 17. do 19. rujna 2021. godine u Art-kvartu “Benčić” održat će se konvencija fantastike “Rikon”, u organizaciji Udruge “3. zmaj” uz partnera Gradsku knjižnicu Rijeka te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Gradskim kazalištem lutaka Rijeka.

Rikon, koji se u Rijeci održava još od 1997. godine, u sklopu svog 24. izdanja u Art-kvart “Benčić” donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica svih uzrasta.

Program ovogodišnjeg Rikon održava se u dvorištu Art-kvarta Benčić te u prostorima Dječje kuće i MMSU-a. Programske aktivnosti počinju u petak, 17. rujna u 18 sati te traju do 22 sata. Program se nastavlja u subotu, 18. rujna od 10 sati ujutro do ponoći te u nedjelju, 19. rujna od 10 sati ujutro do 15 sati.

Ove godine Rikon programom ističe i povezuje tri interesna pojma, a to su: Igra – Inspiracija – Inovacija. Program je posebno orijentiran na djecu i mlade svih uzrasta koji će moći sudjelovati na preko 20 kreativnih i edukativnih radionica, poslušati nekoliko tematskih predavanja, isprobati društvene igre, a i biti nagrađeni za dolazak u kostimima.

Predavanja, koncerti, dodjela nagrada…

Od predavanja izvdajamo Vanesu Ujčić Ožbolt iz Akademskog astronomskog društva Rijeka koja će nam pričati o ledenom dobu i klimatskim promjenama, a Marko Fančović će nas poučiti o legendarnom ilustratoru Franku Frazetti. Na radionicama posjetitelji mogu steći neku novu vještinu npr. kako složiti i isprogramirati autić što će nam pokazati ekipa iz Centra za tehničku kulturu Rijeka. Ekipa iz Morine kutije predstavit će nam istoimeni online časopis, dok će pisac Zoran Krušvar i izdavač Davorin Horak predstaviti novu slikovnicu “Grickonja užasa”, uz brojna druga predstavljanja. Posjetitelji će također moći pokazati svoje znanje na žanrovskim kvizovima, naučiti igrati neku novu društvenu igru ili pobijediti na turnirima.

U pauzi između programa također valja popratiti što se sve nudi na trinaest izložbeno-prodajnih štandova koji će obogatiti dvorište Art-kvarta, kao i izložbu radova lokalnih mladih umjetnika u prostoru Galerije u Dječjoj kući.

U subotu dodjela nagrade “Artefakt” i koncerti

Kao posebnu poslasticu, tijekom cijelog vikenda posjetitelji mogu uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi, dok u subotu popodne mogu poslušati mladog glazbenika Frana Živkovića, a navečer se zabaviti uz koncert ča-metal benda Po’ Metra Crijeva.

Kao limitirani suvenir posjetitelji će biti u mogućnosti degustirati ekskluzivno brendirano Rikon pivo.

Udruga “3. zmaj” i ove godine na Rikonu dodjeljuje nagradu “Artefakt” za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja nastavlja se dugogodišnja suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. Svečana dodjela će se održati u subotu, 18. rujna u 18:45h.

Detaljne informacije i potpuni program konvencije dostupni su na web stranici: www.rikonrijeka.com.

Cijena ulaznice iznosi 20 kuna za svaki dan programa, a ulaz je u potpunosti besplatan za sve posjetitelje mlađe od 18 godina.

Satnica za subotu:

  • Kids Cosplay u 16:30 h,
  • Koncert Frana Živkovića u 18 h,
  • Dodjela nagrade Artefakt u 18:45 h,
  • Adults Cosplay u 19 h i
  • Koncert Po’ Metra Crijeva u 20 h.

Kada?

17.09.2021. – 19.09.2021.
18:00