Od 17. do 19. rujna 2021. godine u Art-kvartu “Benčić” održat će se konvencija fantastike “Rikon”, u organizaciji Udruge “3. zmaj” uz partnera Gradsku knjižnicu Rijeka te u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Gradskim kazalištem lutaka Rijeka.

Rikon, koji se u Rijeci održava još od 1997. godine, u sklopu svog 24. izdanja u Art-kvart “Benčić” donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica svih uzrasta.

Program ovogodišnjeg Rikon održava se u dvorištu Art-kvarta Benčić te u prostorima Dječje kuće i MMSU-a. Programske aktivnosti počinju u petak, 17. rujna u 18 sati te traju do 22 sata. Program se nastavlja u subotu, 18. rujna od 10 sati ujutro do ponoći te u nedjelju, 19. rujna od 10 sati ujutro do 15 sati.

Ove godine Rikon programom ističe i povezuje tri interesna pojma, a to su: Igra – Inspiracija – Inovacija. Program je posebno orijentiran na djecu i mlade svih uzrasta koji će moći sudjelovati na preko 20 kreativnih i edukativnih radionica, poslušati nekoliko tematskih predavanja, isprobati društvene igre, a i biti nagrađeni za dolazak u kostimima.

Predavanja, koncerti, dodjela nagrada…

Od predavanja izvdajamo Vanesu Ujčić Ožbolt iz Akademskog astronomskog društva Rijeka koja će nam pričati o ledenom dobu i klimatskim promjenama, a Marko Fančović će nas poučiti o legendarnom ilustratoru Franku Frazetti. Na radionicama posjetitelji mogu steći neku novu vještinu npr. kako složiti i isprogramirati autić što će nam pokazati ekipa iz Centra za tehničku kulturu Rijeka. Ekipa iz Morine kutije predstavit će nam istoimeni online časopis, dok će pisac Zoran Krušvar i izdavač Davorin Horak predstaviti novu slikovnicu “Grickonja užasa”, uz brojna druga predstavljanja. Posjetitelji će također moći pokazati svoje znanje na žanrovskim kvizovima, naučiti igrati neku novu društvenu igru ili pobijediti na turnirima.

U pauzi između programa također valja popratiti što se sve nudi na trinaest izložbeno-prodajnih štandova koji će obogatiti dvorište Art-kvarta, kao i izložbu radova lokalnih mladih umjetnika u prostoru Galerije u Dječjoj kući.

Rikon pivo

Kao posebnu poslasticu, tijekom cijelog vikenda posjetitelji mogu uživati u vrhunskoj gastronomskoj ponudi, dok u subotu popodne mogu poslušati mladog glazbenika Frana Živkovića, a navečer se zabaviti uz koncert ča-metal benda Po’ Metra Crijeva.
Kao limitirani suvenir posjetitelji će biti u mogućnosti degustirati ekskluzivno brendirano Rikon pivo.

Udruga “3. zmaj” i ove godine na Rikonu dodjeljuje nagradu “Artefakt” za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja nastavlja se dugogodišnja suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. Svečana dodjela će se održati u subotu, 18. rujna u 19:45h.

Detaljne informacije i potpuni program konvencije dostupni su na web stranici: www.rikonrijeka.com.

Cijena ulaznice iznosi 20 kuna za svaki dan programa, a ulaz je u potpunosti besplatan za sve posjetitelje mlađe od 18 godina.

Kada?

17.09.2021. – 19.09.2021.
18:00

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije