Građansko muzejsko vijeće Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka objavilo je Drugi javni poziv za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku pod geslom „Kako želimo da nas pamte“. Poziv građanima bit će otvoren do 30. lipnja 2021.

Podsjetimo, Vijeće je prošle godine započelo s projektom prikupljanja muzejskih predmeta iz svakodnevice – iz našeg neposrednog okruženja te sadašnjeg trenutka. Kao sudioničko tijelo Muzeja sastavljeno od organizacija civilnog društva, Vijeće odabire teme te sastavlja godišnje pozive. No, predlaganje i odabir predmeta u potpunosti je prepušteno građanima.

“Dovoljan je jedan pogled na proteklu 2020. godinu kako bismo zaključili da prikupljanje predmeta, iskustava i doživljaja iz svakodnevice dolazi u pravom trenutku. Pandemija bolesti COVID-19 značajno je utjecala na naše živote. Izgubili smo velik broj naših sugrađana. U naše živote zavukla se trajna zabrinutost za vlastito zdravlje te zdravlje bližnjih. Promijenio se način na koji radimo, družimo se i odmaramo se. Promijenila se naša pojavnost i način ophođenja. Sve su to za nas posve nova iskustva. Korisno ih je podijeliti, zabilježiti i sačuvati za buduće naraštaje”, navodi se u priopćenju Građanskog muzejskog vijeća.

Udruge-članice Građanskog muzejskog vijeća vašu pažnju kod predlaganja predmeta usmjeravaju na sljedeće aspekte pandemije bolesti COVID-19:

 • na primjere uredbi, preporuka i mjera kojima se upravlja zdravstvenom krizom, ali i ponašanjem građana (Udruga u kulturi “Stol“ Kraljevica)
 • na plakate, letke, brošure, reklame te ostale oblike komuniciranja pandemije prema javnosti te na vizualne i medijske reprezentacije (Udruga za pomoć ovisnicima “Vida” Rijeka)
 • na iskustva i posljedice koji proizlaze iz obveze nošenja zaštitnih maski: poteškoće u komuniciranju, nemogućnost razaznavanja tuđih ekspresija i emocija, otuđenje, izolacija… (Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije)
 • na implikacije nošenja maski u kontekstu pokladnih običaja. Je li u „novom normalnom“ običaj maškaranja izgubio svoju draž i humornu notu? (Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“)

KOJI PREDMETI MOGU ČINITI CIVILNU MUZEJSKU ZBIRKU?

 • Predlagati možete materijalne (fizičke) predmete koji su u vašem vlasništvu i koje ste voljni DONIRATI muzeju.
 • Predlagati možete predmete nematerijalne naravi, primjerice doživljaj ili sjećanje i to putem fotografskog, video, audio ili pisanog zapisa. Ako niste autor niti vlasnik prijedloga kojeg podnosite, Muzej će u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima provjeriti mogućnost njegova korištenja.

KAKO PREDLOŽITI PREDMET ZA CIVILNU MUZEJSKU ZBIRKU?

Svoje prijedloge podijelite putem mrežne platforme Muzeja: https://muzejbuducnosti.eu/prijedlozi/ klikom na link “PREDLOŽI” te ispunjavanjem jednostavnog obrasca.

KAKO SE MEĐU PRIJEDLOZIMA ODABIRE 5 PREDMETA ZA CIVILNU MUZEJSKU ZBIRKU?

Osim što ste pozvani predlagati predmete za Civilnu muzejsku zbirku, pozvani ste i podržati druge prijedloge u vidu oznake “sviđa mi se”. Pet prijedloga s najviše oznaka “sviđa mi se” postat će dijelom zbirke. Postupak predlaganja i odabira ponavlja se svake godine iznova.

ŠTO S PREDMETIMA NAKON ODABIRA?

Pet novih predmeta odabranih za Civilnu muzejsku zbirku bit će predstavljeno javnosti putem izložbe. Potom ulaze u fundus Muzeja što znači da se, poput ostalih muzejskih predmeta, inventiraju (obrađuju), interpretiraju te čuvaju za buduće generacije.

Predmeti koji su prošle godine odabrani možete pogledati na poveznici: https://muzejbuducnosti.eu/arhiva/predmeti/2019

Kalendar događanja

Festival
 • 12.09. – 19.09.
 • (19:30)

14. vRIsak – riječki sajam knjiga i festival autora

14. Vrisak održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova...

Detaljnije

Projekcija
 • 14.09. – 18.09.
 • (21:00)

History Film Festival u Art-kinu

Svečano otvorenje History Film Festivala u Art-kinu održava se 14. rujna u 21 sat, nakon čega slijedi projekcija novog filma Branka Schmidta "Demo", uz gostovanje filmske ekipe. ...

Detaljnije

Izložba
 • 14.09. – 25.09.
 • (19:00)

„Floating Garden“ Maje Strgar Kurečić u Galeriji Principij

Serija fotografija „Floating Garden“ zagrebačke fotografkinje Maje Strgar Kurečić, koja je osvojila brojne prestižne svjetske nagrade, postavlja se u Galeriji Principij...

Detaljnije

Festival
 • 17.09. – 19.09.
 • (18:00)

24. Rikon u Art-kvartu “Benčić”

Riječka konvencija fantastike u svom 24. izdanju donosi tri dana bogatog sadržaja ljubiteljima fantastike, znanosti, društvenih igara, kvizova i kreativnih radionica...

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije