Na ulazu u bivši autokamp Preluk, na samom rubu Rijeke oko kojeg se lome različita koplja budućih razvojnih perspektiva, u petak, 3. rujna, održao se novi susret iz ciklusa Gradske knjižnice Rijeka “Knjiga na nezgodnim mjestima”.

Ovog puta gost je bio poznati splitski književnik i novinar Jurica Pavičić, koji je predstavio svoje dvije posljednje knjige – zbirku tekstova “Knjiga o jugu” i roman “Prometejev sin”. Razgovor je moderirao Zoran Žmirić.

Jurica Pavičić od 1990. živi u Splitu i radi kao filmski kritičar i kolumnist. Godine 1992. nagrađen nacionalnom nagradom za filmsku kritiku “Vladimir Vuković”. Od 1994. piše u različitim novinama tjednu kolumnu “Vijesti iz Liliputa” u kojoj secira društvo, politiku i kulturu ratne i poslijeratne Hrvatske. Za tekstove iz te serije 1996. dobiva nagradu nacionalnog novinarskog društva “Marija Jurić Zagorka”, 2002. nagradu za doprinos novinarstvu “Veselko Tenžera”, a 2007. nagradu “Miljenko Smoje” Slobodne Dalmacije. Kolumna danas izlazi u „Jutarnjem listu“ iz Zagreba.

Jurica Pavičić i Zoran Žmirić

Jurica Pavičić i Zoran Žmirić

U književnosti se javlja 1997. socijalnim trilerom “Ovce od gipsa” u kojem problematizira tematiku ratnog zločina u ambijentu ratnog Splita 1992. godine”. Godine 2000. objavljuje drugi roman “Nedjeljni prijatelj”, krimić koji tematizira socijalna proturječja Hrvatske devedesetih. U različitoj periodici objavljivao i kratke priče. Godine 2000. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu praizvedena mu je drama “Trovačica” koje je prethodne godine osvojila nacionalnu nagradu za dramu “Držić”. Godine 2001. objavio sabrane tekstove iz serije “Vijesti iz Liliputa” kao knjigu. Iste godine objavio i monografiju o hrvatskoj postmodernističkoj fantastici. Treći roman “Minuta 88” objavljuje 2002., a riječ je o romanu ambijentiranom u svijet nogometa i navijačke supkulture. Četvrti roman “Kuća njene majke” objavljuje 2005. u izdanju Jutarnjeg lista. Peti mu je roman “Crvenkapica” izašao je u rujnu 2006.

Od polovice dvijetisućutih, intenzivnije se počinje baviti novelistikom. Objavljuje dvije zbirke priča- „Patrola na cesti“ i „Brod u dvorištu“, od kojih je prva prevedena na talijanski u izdanju Salento Books. Po priči „Patrola na cesti“ iz istoimene zbirke proizvedena je i petodijelna TV serija u režiji Zvonimira Jurića i produkciji Kinorame.

Godine 2017., Pavičić je objavio roman “Crvena voda”, kriminalistički misterij koji se provlači kroz 30 godina dalmatinske povijesti od 1989. do konca 2010-ih. Roman je dobio dvije najvažnije hrvatske nagrade za prozu: nagradu Gjalski Hrvatskog društva književnika, te nagradu Fritz. Roman je preveden na francuski i njemački, a talijanski prijevod izlazi 2022. Nakon izlaska francuskog izdanja, roman je nagrađen nagradom Prix Les Points za najbolji europski kriminalistički roman za 2021.

Godine 2020., Pavičić objavljuje roman “Prometejev sin” u kojem prati daljnju sudbinu glavnog junaka “Crvene vode”, inspektora Gorkog Šaina.

Program “Knjiga na nezgodnim mjestima” GKR-a

Program “Knjiga na nezgodnim mjestima” Gradske knjižnice Rijeka kroz inovativni sadržajni, prostorni i tehnološki okvir konceptualizira domaću književnost i publicistiku održavanjem specifičnih tematskih razgovornih susreta s književnim i stručnim autorima na nekonvencionalnim urbanim lokacijama na riječkom području omogućujući neposrednije prožimanje zajednice, autora, knjiga i čitanja, a uključujući u razgovor arhitekte, urbaniste, urbane aktiviste. Programom se čitanje promovira na terenu neposredne prakse u zajednici i s ključnom porukom da najveći dometi hrvatske knjiške produkcije trebaju živjeti s ljudima, izvan prostora tradicionalne kulture a ujedno mogu služiti i za promišljanje konkretnih problema i izazova budućnosti.

Program se odvija uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije