Jubilarni 30. Animafest Zagreb od petka do nedjelje gostuje u Art-kinu, čime se zaokružuje desetogodišnja suradnja Art-kina i zagrebačkog festivala animiranog filma.

Uz Mađarsku, kao zemlju u fokusu ovogodišnjeg izdanja, od 9. do 11. listopada Animafest u Art-kinu donosi najbolje od mađarske suvremene ženske animacije, u bloku istaknutih kratkometražnih uradaka kojim se gostovanje i otvara, 9. listopada s početkom u 20 sati.

Ovaj šestodijelni filmski pregled publici pruža dojmljiv prikaz socijalističke ere i suvremene mađarske animacijske scene, a donosi kratke animirane filmove Limbo-Limbo Travel Zsuzsanne Kreif i Borbále Zétényi, Ljubav Réke Bucsi, Vulkanski otok Anne Kate Lovrity, Zvuk lizanja Nadje Andrasev i Sirene Júlie Tudisco.

Drugi dan programa, 10. listopada u 20 sati, rezerviran je za retrospektivu kratkometražnih filmova uvažene japanske animatorice Yoriko Mizushiri koja u svojim radovima izražava teksture uz pomoć svakodnevnih motiva poput dijelova tijela. Njezini su filmovi snovite i senzualne pastelne studije osjeta, bave se svakodnevnim užicima i bolom, kao i okusima i mirisima.

Zadnji dan gostovanja donosi najbolje i nagrađivane naslove ovogodišnjeg Animafesta. Tom prigodom u Art-kino stižu dobitnik Grad Prixa Običan tip redateljice Shoko Hara, animirani dokumentarac o trima ženama koje nude uvid u svoje osjećaje i vezu s Richardom Ramirezom, serijskim ubojicom i silovateljem s kojim su stupile u kontakt nakon što je uhićen.

Animirani film "Entropija"

Animirani film “Entropija”

Tu je i dobitnik nagrade publike Fizika tuge Theodora Usheva, prvi animirani film u potpunosti izveden u tehnici enkaustike. Inspiriran romanom bugarskog pisca Georgija Gospodinova, film slijedi obrise života nepoznata čovjeka dok prebire po sjećanjima na cirkuse, omote žvakaćih guma, prve simpatije, vojnu službu u komunističkoj Bugarskoj i odrasli život u Kanadi.

Stop-kadar autorice Soetkin Verstegen, dobitnik nagrade Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće, kao čudesan hommage počecima filma, ovaj film otapa svjetlost, daje joj jedinstvenu teksturu i čuva trenutke u smrznutim kadrovima – stoji u obrazloženju žirija.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je francusko-mađarskom filmu Simbioza Nadje Andrasev u kojem ljubomora supruge, u istrazi suprugove prevare, prerasta u iskrenu znatiželju.

Animirani film "Goli"

Animirani film “Goli”

Među nagrađenim filmovima u Art-kinu će se prikazati i ruski film Goli Kirilla Knachaturova (dobitnik Nagrade Dušan Vukotić za najbolji studentski film), Arka Natka Stipaničeva (najbolji film Natjecanja hrvatskog filma) te češki film Kći Darije Kashcheeve (pobjednik Natjecanja filmova za djecu).

Animafest Zagreb drugi je najstariji živući festival animacije, aktivan od 1972. godine, a ubraja se u četiri vodeća festivala animacije u svijetu. Animafest u Art-kinu redovito gostuje od 2010. godine.

Ulaznice za gostovanje Animafesta u Rijeci mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/animafest-2020

Kalendar događanja

Izložba
 • 04.12. – 20.12.
 • (00:00)

Izložba fotografija „Krajolici sjećanja u grafitima“ u Exportu

Izložba predstavlja fotografije koje su snimili istraživačica i istraživači koji rade na području bivše Jugoslavije: Roswitha Kersten-Pejanić, Vjeran Pavlaković, Eric Ušić i Kevin Kenjar...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije

Izložba
 • 02.12. – 15.12.
 • (17:00)

Izložba “Naturalna semantika” Azre Svedružić i Demirela Pašalića

Naturalna semantika multimedijalna je izložba koja istražuje mogućnost dijaloga između prirode ljudi, prirode djela i prirode...

Detaljnije

Izložba
 • 03.12. – 15.01.
 • (19:00)

“Loše odluke, pola zabave” švicarske umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik

Izložba se bavi problematikom sve prisutnijeg upošljavanja algoritama u procjeni naših osobnosti i odlučivanja jesmo li „uzorni“ građani ili zaposlenici...

Detaljnije

Projekcija
 • 03.12.
 • (19:00)

Horor drama „Mali Joe“ Jessice Hausner

"Mali Joe", austrijsko-britansko-njemačko-francuska koprodukcija, novi je naslov na programu Art-kina u prosincu...

Detaljnije