Još nas par dana dijeli do početka sedmog izdanja Impulse Festivala, što se u Rijeci ove godine održava od 13. do 19. 11. 2020.

Prošlo je zapravo više od godinu dana od najave headlinera Russian Circles i Torche (SAD) koji zbog pandemije koronavirusa ove godine ne mogu doći u Rijeku te je njihov nastup odgođen za jesen 2021.

Uz uobičajenu programsku ponudu poput sajma ploča, filmskog segmenta (i ovo izdanje nudi premijeru), neizbježne, ali i aktualne tribine, uspjelo se “ugurati” i dva živa nastupa. Ukratko, jedan film, dva koncerta, tri panel diskusije, sve to na pet lokacija u šest festivalskih dana.

Dvije koncertne večeri

Distorzijski paket stiže na petak, 13. 11. u OKC-u Palachu gdje otvaramo sedmo izdanje riječkog boutique festivala na kojem će nastupiti tri benda, lokalni Mamut i gosti iz Zagreba, Stonebride i Kevlar Bikini.

Stonebride

Stonebride / Tea Dimnjašević / Foto: press, Impulse festival

Takozvani “zagrebački sinovi teškog zvuka”, heavy rock bend Stonebride vraćaju se u Rijeku nakon 6 godina izbivanja. Od tada su objavili dva izdanja, full length album “Heavy Envelope” i aktualni mini album “Animals On Display”. Njihova je glazba vješto i donekle prljavo miješanje podžanrova rocka – psihodelije, stonera, dooma i bluesa uz lagano naginjanje prema grungeu 90ih.

Za razliku od njih, Kevlar Bikini isporučuju koktel punka, metala i noise rocka. U svojih su 10 godina sviranja objavili 4 albuma i odradili popriličan broj znojnih nastupa po cijeloj Europi. Njihov posljednji uradak – album “OPT-OUTism” izdan za Geenger Records, imat će svoju koncertnu premijeru pred riječkom publikom upravo na Impulse Festivalu.

Lokalni igrači, Mamut, osim ljubavi prema svemu glasnom, stavaraju glazbu inspiriranu zvukovima Deftonesa, Korna, BMTH-a. Tekstovi njihovih pjesama slušatelju daju lekcije o ničeanskoj filozofiji i volji za prevladavanjem svakog nihilizma. Na Impulse Festivalu Mamut će odsvirati svoj povratnički koncert nakon više od godinu dana hibernacije i predstaviti svoje nove članove.

Kevlar Bikini

Kevlar Bikini / Foto: press, Impulse festival

Dan nakon, u subotu, 14. 11. na repertoaru je novo mjesto i potpuno drukčiji zvuk. Naime, u goste nam dolazi zagrebačka kantautorica Irena Žilić sa svježim materijalom, EP-em “Small Hours” kojeg će predstaviti na palubi botela Marina. Njezina glazba ispunjena je nostalgičnom teksturom, obojanom romantikom i snovima, gdje uspješno balansira između mekog akustičnog popa, indie folka i melankoličnog intenziteta bluesa svojim ekspresivnim, čistim vokalom. Žilić u glazbene vode ulazi stidljivo, samoinicijativno objavljujući prve snimke za EP-a “Days of Innocence” 2012. Krajem 2014. objavljuje “Travelling”, svoj debitantski LP album. Album je proglašen četvrtim najvažnijim hrvatskim albumom u posljednjih 30 godina od strane hrvatskog izdanja časopisa Rolling Stone. Drugim albumom, “Haze” (2017.), definitivno potvrđuje svoj umjetnički talent. Odmah nakon objave uslijedile su dvije godine ispunjenje turnejama i suradnjom s Morcheebom (prateći vokal)  Suradnju postiže i sa zagrebačkim graveyard pop duom Side Project na pjesmi “Would You”, kao i soul rock americanom The Strange, za pjesmu “Dead End Shore”. Istodobno je nominirana za Porin u kategoriji najbolji alternativni/klupski album te dobiva nagradu za kantautora godine na Hrvatskom radiju. “EWO” i “Defeats” dva su singla koja su najavila njen zadnji EP “Small Hours” čime Irena potvrđuje promjenu zvuka. Favorizirajući snažne synth melodije i ritmove bubnjeva, Žilić stvara svježu glazbu koja odražava njenu iskrenost i emotivnost prožetu sanjivim i emotivnim vokalnim nastupima.

Mamut

Mamut / Foto: press, Impulse festival

Film u Art-kinu i Sajam ploča u Palachu

U sklopu filmskog segmenta festivala na veliko platno Art-kina 15. i 17. 11. u 19 sati stiže riječka premijera dokumentarca „Marianne & Leonard: Words of Love“, najosobnijega i najromantičnijeg filma u bogatoj karijeri Nicka Broomfielda.

Radnja započinje na grčkom otoku Hydra 1960. godine, gdje su Leonard Cohen, tada još uvijek nepoznati pisac fikcije i Marianne Ihlen, samohrana majka s mlađim sinom, postali dio zajednice umjetnika, pisaca i glazbenika imigranata. Nikad dosad viđeni snimci, koje su snimili Broomfield i legendarni dokumentarist D. A. Pennebaker, na poseban način vjerodostojno prikazuju portret idiličnog boemskog života 60-ih godina 20. stoljeća. Bilo je to vrijeme koje je ostavilo trajan trag i na Marianne i na Leonarda, čije će prijateljstvo potrajati još burnih pedeset godina prije njihove smrti 2016. godine.

Irena Žilić / Foto Kim Williams

Irena Žilić / Foto Kim Williams

Ovaj put u Kružnoj ulici na otvorenom organiziramo omiljeno subotnje okupljanje zaljubljenika u gramofonske ploče i dobru glazbu. Naš je 14. sajam ploča na programu 14. 11. od 10 do 17 sati. Prilika za upoznavanjem svih glazbenih žanrova na jednom mjestu na formatu vinila, upotpunjavanje kolekcije ili pak njezino svježe pokretanje.

Tribine u RiHubu

Još jedna novina ovogodišnjeg izdanja je novi prostor u kojem ulazi glazba. Riječ je o prostoru RiHuba gdje će od ponedjeljka do četvrtka biti zastupljena mahom “govorancija”. Prvo ćemo se u ponedjeljak, 16.11. od 20 sati osvrnuti na prog rock.

Glazbeni osvrt jedan je od edukativnih formata festivala koji nam uz tribinu pruža priliku za kvalitetnu raspravu na temu glazbe s izraženom kulturno-povijesnom dimenzijom. Ove nas godine kroz jedan od najuzbudljivijh glazbenih žanrova vodi Renato Ivančan – glazbenik, kolekcionar ploča i zaljubljenik u glazbu. Podsjetit ćemo se samih početaka prog rocka, njegova vrhunca i utjecaja na glazbu, usporediti situaciju žanra u povijesti i danas, u regiji i u ostatku Europe i Amerike. Naravno, predavanje će biti obogaćeno memorabilijama u obliku ploča, postera, knjiga, kao i probranom zvučnom kulisom.

Sajam ploča u Palachu

U Palachu će se i ove godine održati već tradicionalni sajam ploča

U sklopu sedmog izdanja pozivamo vas i na tribinu “Studentski kulturni cipelcug”, koja će se održati u srijedu, 18. 11. u RiHubu, uz moderaciju Borisa Ružića i gošće tribine: Teu Dimnjašević, predsjednicu SZURI u odlasku i Josipu Lakliju, glazbenu urednicu na Radio Sovi. Cilj nove Impulse tribine jest potaknuti razgovor o pitanjima studentskog kulturnog života u Rijeci, s obzirom na velik broj studenata u gradu i opće prihvaćenu “činjenicu” kako su upravo studenti ciljna skupina kada je riječ o konzumaciji širokog spektra proizvoda kulture. U vremenu kada je tehnologija šaroliku kulturnu ponudu približila korisnicima programa na jedan klik udaljenosti i kada studenti od obaveza često “nemaju vremena” otići na izložbe i koncerte, što znači virtualno attendanje, a što old school fizički posjet nekom kulturnom događaju? Što uopće riječ “kultura” predstavlja studentima, i koji njezini segmenti trenutno prevladavaju? Koji su motivi kulturne potrošnje i konkretnije, koja glazba, festivali ili koncerti te mjesta za izlaske i načini angažmana mogu privući aktivnije sudjelovanje studenata u produkciji kulture u gradu?

Simbolično, ovogodišnje turbulentno izdanje festivala završavamo u četvrtak, 19. 11. od 20 sati tribinom pod nazivom “Da li se čujemo?”. Tema razgovora je naravno glazba, uz poseban osvrt na proteklih osam mjeseci. Što se stvaralo, sviralo i koje su daljnje akcije i načini rada, općenito par riječi o stanju “glazbenog duha” u Rijeci, ali i okolici, usporedba s trendovima u glazbi, što o trenutnom stanju scene kaže struka, koji su prijedlozi te zakonski okviri za oporavak glazbene industrije u cjelini. Iz različitih kutova svoja mišljenja će s nama podijeliti Ivan Pešut, predsjednik HGU i multi-instrumentalist, Vinko Golembiowski, organizator programa i aktivni član udruge RiRock i Saša Jovanović, dj i vlasnik kluba Crkva. Moderator razgovora je Marin Jurčić (Distune Promotion). Ukoliko imate pitanja na navedenu temu, slobodno ih možete poslati na info@impulse.org.

Ulaznice

S obzirom na novonastale mjere, ulaznice je moguće kupiti isključivo putem online sustava. Za koncerte (u petak 13. 11. i subota 14. 11.) u sustavu Entrio.hr po pretprodajnoj cijeni od 40 kuna, za svaki koncert.

Napominjemo da je koncert Stonebride, Mamut i Kevlar Bikini u petak ograničen na svega 20 ulaznica, a koncert Irene Žilić u subotu na ukupno 50 ulaznica.

Za svaku filmsku projekciju cijena ulaznice iznosi 25 kuna, a 20 kuna za članove Filmskog kluba. Ulaznice se mogu kupiti putem sustava ulaznice.hr ili na blagajni Art-kina. Za obje projekcije filma maksimalan broj ulaznica je 70.

Ulaz na preostale programe Festivala je slobodan, ali također ograničen na ukupno 50 posjetitelja.

Podsjećamo da je povrat ulaznica za pojedine otkazane ili odgodjene programe (koncert Russian Circles i Torche) moguće ostvariti do kraja studenog, bilo da se radi o fizičkim ulaznicama kupljenim u Dallas music shop Rijeka ili pak on-line putem sustava Entrio.hr.

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Sveučilište u Rijeci, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova.

Cjelokupno izdanje Impulse Festivala organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze koronavirusom Covid-19. Stoga, radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja okoline, svi se sudionici i posjetitelji festivala i ovim putem pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, propisanu fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice za vrijeme trajanja svih programa.