Prilikom najave manifestacije, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir navela je kako će raznoliki i relevantni program predstava lutkarstvo publici predstaviti u njegovoj šarolikosti i maštovitosti.

Gostovanje 11 kazališta

„Ove godine na reviju dolazi niz predstava iz 11 kazališta, nastalih prema suvremenim tendencijama u današnjem lutkarstvu među kojima se nalaze brojne nagrađivane predstave“, rekla je Lupi Alvir, dodavši kako će se u sklopu festivala održati i dio nazvan „EPK na reviji“ koji će na zanimljiv način pokazati inovativno lutkarstvo o temama današnjice koja se tiču i djece i odraslih. Među tim programom izdvojena je predstava u nastajanju „Carevo novo ruho“ koju riječko kazalište zajedno s Lutkovnim gledališčem Maribor priprema za godinu Europske prijestolnice kulture, a u čijem će nastavku pripreme moći sudjelovati i publika uz razgovor i sugestije.

Vedrana Balen Spinčić iz riječkog GKL-a najavila je popratni program revije, besplatan za sve posjetitelje, koji uz izložbe „90 godina UNIMA-e“ o najstarijem svjetskom udruženju lutkara i značajnim trenucima kroz njegovu povijesti te „Lutke osvajaju Hrvatsku 1920.“ o počecima lutkarstva u Hrvatskoj, donosi i dječju lutkarsku radionicu i igraonicu uz druženje s glumcima i izradu lutaka.

Konferenciji za medije prisustvovali su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić te glavna voditeljica programskog pravca „Dječja kuća“ Europske prijestolnice kulture Jelena Milić, koji su pozvali sve građane da dođu i pogledaju vrhunske lutkarske predstave te naveli kako će GKL Rijeka, kao i jubilarno, 25. izdanje Revije lutkarskih kazališta u idućoj godini dobiti dodatan prostor za svoj rad u obliku fizičke Dječje kuće u kompleksu Benčić.

Ulaznice

Ulaznice za festivalske predstave se u redovnoj prodaji mogu kupiti po cijeni od 35 kuna, dok je cijena za organizirane grupe 25 kuna po osobi. Tijekom Revije, sve će predstave ocjenjivati publika, na temelju čega će se dodijeliti jedina nagrada festivala, ove godine u obliku drvene klepetalice s likom zmaja.24. Revija lutkarskih kazališta banner

24. reviju lutkarskih kazališta organizira Gradsko kazalište lutaka Rijeka, uz sufinanciranje Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a program manifestacije možete pogledati na web stranicama Gradskog kazališta lutaka Rijeka.