Izvođenje demokracije, kolektivni je participativni umjetnički rad, videoinstalacija koja donosi odgovore građana, aktivista, članova inicijativi i radničkih kolektiva te političkih stranaka Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije na pitanje što je demokracija.

Projekt je inicirala organizacija Kiosk, izvodeći prvu fazu u Srbiji 2020., dok je druga faza izvedena u Kosovu i Sjevernoj Makedoniji, u suradnji sa organizacijama DokuFest iz Prizrena i Kontrapunkt iz Skoplja.

Snježana Prijić Samaržija i Selma Porobić govorile su o demokraciji u kontekstu visokog obrazovanja

Autorice projekta: Ana Adamović i Milica Pekić. Urednički tim: Ana Adamović, Eroll Bilibani, Iskra Geshoska, Veton Nurkollari, Milica Pekić, Artan Sadiku.

Oblikovanje postava i tehnička produkcija (Rijeka): Damjan Šporčić. Kustoski tim (Rijeka): Sanja Bojanić, Tina Perić, Marko-Luka Zubčić, Valeria Graziano. Tehnička podrška (Rijeka): Vanja Pužar.

Dramaturginja: Katarina Pejović. Kamera: Ana Adamović (Srbija), Elmedina Arapi (Kosovo), Gjorgje Jovanovik (Sjeverna Makedonija). Zvuk: Ana Adamović (Srbija), Alba Çakalli, Vigan Bytyqi, Zana Arapi, Eroll Bilibani, Buron Karahoda (Kosovo), Gjorgje Jovanovik (Sjeverna Makedonija). Video post-produkcija: Vladan Obradović. Dizajn i post-produkcija zvuka: Srđan Bajski, Bojana Ruvidić. Transkripcija: Ana Adamović, Milica Pekić (Srbija), Zana Arapi, Nora Fetoshi, Dren Shporta, Fjolla Fetollari, Eroll Bilibani (Kosovo), Marija Jones (Sjeverna Makedonija). Prijevod: Goran Kričković, Milica Pekić, Ana Adamović (Srbija), Fjolla Fetollari, Eroll Bilibani (Kosovo), Marija Jones (Sjeverna Makedonija). Dizajn: Isidora Nikolić

Sudionici panela o demokraciji bili su Snježana Prijić Samaržija, Selma Porobić, Sanja Bojanić, Rajko Grlić, Branka Cvjetičanin te same autorice Ana Adamović i Milica Pekić. Osvrnuli su se na izazove demokracije u kontekstu visokoga obrazovanja i angažirane umjetnosti, odnosno na koji bi način sveučilišta trebala sudjelovati u demokraciji te postizanju i promicanju demokratičnosti, a umjetnost u promoviranju istine i uključivosti.

Događanje je zaključeno dodjelom nagrade “Erhard Busek” za angažiranu umjetnost Branki Cvjetičanin i Rajku Grliću, a nagradu je dobio, iako nije bio prisutan, i Eroll Bilibani.

Organizator izložbe je Centar za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Gradom Rijeka. Izložba je organizirana u sklopu projekta “Cultures of Rejection: Conditions of Acceptability in Socio-spatial and Digital Environments”, popraćena razgovorom o demokraciji u obrazovanju i u umjetnosti.

Više o projektu “Izvođenje demokracije” dostupno je na poveznici: https://kioskngo.net/project/izvodjenje-demokratije-2019-2022/