Izložbom 10 godina SKC-a na gradskim postamentima započeo je program obilježavanja deset godina Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci i Galerije SKC.

Razigran fotografski presjek studentskih projekata i suradničkih produkcija potpisuje 11 autorica i autora fotografija iz arhive SKC-a, a izložba donosi i statistički presjek dosadašnjih programa. SKC je u suradnji s udrugama Distune promotion i Filmaktiv organizirao 10 izdanja glazbenog Impulse i filmskog STIFF festivala, Galerija SKC u svom desetogodišnjem djelovanju broji više od 12 000 posjetitelja, 700 izlagačica i izlagača, a putem natječaja podržano je gotovo 300 studentskih projekata.

Autorstvo izložbe potpisuje voditeljica SKC-a, Jana Ažić uz studentski tim kojeg čine – Gea Rajić (dizajnerica), Katarina Kožul, Katarina Erak (Galerija SKC) te Tina Marić i Mara Klanjac (priprema arhive).

Rođendanskih program “10 dana za 10 godina”

Izložba na postamentima najava je posebnog studentskog programa SKC za 10! pa tako ovaj petak u Galeriji SKC starta program 10 dana za 10 godina koji okuplja sve koji su prethodnih deset godina podržali i dali doprinos SKC-u i Galeriji SKC.

“Od 20. do 30. listopada 2023. izložbom, glazbom, studentskim filmovima i drugim studentskim projektima (koncert, radionica, buvljak, promocija, …) razgovaramo, prisjećamo se i družimo obilježavajući deset godina rada SKC-a kao važne platforme za afirmaciju mladih umjetnica i umjetnika u Rijeci”, najavljuju iz Studentskog kulturnog centra.

Otvorenje posebne obljetničke izložbe u Galeriji SKC održat će se u petak, 20.10. u 19 sati, a u tjednu nakon otvorenja očekuje nas popratni program SKC studentskih projekata, kao i okupljanja (do)sadašnjih voditeljica Galerije SKC i (do)sadašnjih studentica i studenata koji su svojim projektima obogatili SKC.

Program obilježavanja 10 godina SKC-a nastavlja se u ponedjeljak, 23. 10. u 10 sati u Palachu promocijom fanzina .drugost. Riječ je o studentskom projekt, koji će predstaviti FFRI studentice kulturologije.

U utorak 24. 10. u 19 sati u Palachu bit će održan razgovor s (do)sadašnjim voditeljicama Galerije SKC i rođendansko druženje povodom 10 godina rada ove galerije pod nazivom „Što je nama naša galerija dala?“.

U srijedu 25. 10. u 19 sati u Palachu bit će održan razgovor s (do)sadašnjim studenti(ca) „SKC za 10?“.

U četvrtak 26. 10.  s početkom u 21 sat slijedi koncert Kateriana – Katarine Jureša, SKC studentski projekt.

U petak 27. 10. od 17 do 23 sata bit će održano cirKULiranje – buvljak, edukativno kreativna radionica i party, SKC studentski projekt FFRI studentica kulturologije.

U subotu, 28. 10. s početkom u 20 sati u Palachu slijedi Koncert naših susjeda: popratni program u organizaciji Udruge RI Rock: IDEM/ Pokle / Kraj programa.

U ponedjeljak 30. 10. u 20 sati u Palachu bit će održana Premijera studentskih filmova – SKC studentski projekti: Gea Rajić (APURI) Eksperimentalni spotovi i Nina Sorić (FFRI) Toliko puta. Ujedno će biti zatvorena i izložba SKC za 10! Galerija SKC.

Ulaz je slobodan na sva događanja, osim na koncert u organizaciji udruge Ri Rock.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci sveučilišna je platforma za studentsku kulturu i umjetnost koja se održala kao institucijski okvir za studentski angažman u području kulture.

SKC podržava studentske kulturne produkcije, samostalno i u suradnji s institucijama, udrugama, studenticama i studentima organizira različite kulturne projekte i festivale, provodi edukacije pisanja projekata i prijava na natječaj, promovira mlade umjetnice i umjetnike, promovira kulturu s ciljem većeg uključivanja studentica i studenata u kulturne događaje, (p)održava kulturni aktivizam, provodi sveučilišne kulturne politike za studentsku populaciju i mlade, nudi stručnu i volontersku praksu.