Multimedijalna izložba „Priče iz gradova“, što je otvorena u Galeriji SKC, inspirirana je pričama o Rijeci, Novom Sadu i Temišvaru. Priče su rezultat istraživanja provedenog u sklopu istoimenog europskog projekta. Odabrane priče iz sva tri grada predstavljene su nizom radova i intervencija koje kombiniraju arhivske snimke, fotografije i same prikupljene priče, kulminirajući zasebnim konstruktom – imaginarnim gradom.

Uz multimedijalnu izložbu, predstavljena je i publikacija nastala u sklopu projekta – „Knjiga o Rijeci“ koja sadrži do sad neispričane priče o gradu na Rječini. Knjiga o Rijeci“ kolekcija je 30 priča koje su tematski podijeljene u šest cjelina: Korak naprijed, Njeno lice grada, S one strane, Kad bi zidovi pričali i Nostalgija, a koje prikazuju neke već poznate, neke zaboravljene i neke nepoznate priče o Rijeci i njenim stanovnicima u razdoblju od posljednjih 100 godina.

 

Kako je nastala „Knjiga o Rijeci“ posjetiteljima ispričali istraživači Ines Grgurina, Kristina Pandža i Markom Smoljan te voditeljica projekta Tajana Josimović, razgovor je moderirala Katarina Kožul.

Izložba „Priče iza gradova“ dio je europskog projekta “Stories Behind Cities”, što ga provodi Udruga Prostor Plus u suradnji s Umetničkom organizacijom Inbox iz Novog Sada, FiTT iz Temišvara i MeltingPro iz Rima. Izložba Priče iza gradova realizira se u suradnji s Galerijom SKC.

Projekt sufinanciraju Europska Komisija u sklopu programa Kreativna Europa, Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura nova. Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.