Cilj izložbe postavljene u organizaciji Društva za istraživanje i potporu (DiP) je senzibilizirati poslodavce na zapošljavanje osoba osoba s invaliditetom.

Izložba „Distancirano socijalni – Želim raditi!“  prikazuje fotografije i kratke biografije članova Društva za istraživanje i potporu, mahom mladih ljudi koji ističu svoje obrazovanje, radne vještine i ono što bi željeli raditi. Izložba se uklapa u temu ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se svake godine obilježava 3. prosinca, upravo ove godine na temu prava na rad i zapošljavanje.

Otvorenju izložbe prisustvovao je gradonačelnik Marko Filipović

Otvorenju izložbe prisustvovao je gradonačelnik Marko Filipović

Otvorenju izložbe prisustvovali su među ostalima i riječki gradonačelnik Marko Filipović, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom  iz Područnog ureda Rijeka Tea Rubeša, Sara Štrljić Pezelj ispred Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, potpredsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Hrvoje Margan, ravnateljica Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka Ivana Kosorčić, kao i članovi Društva za istraživanje i potporu.

Predsjednica DiP-a Marta Berčić istaknula je kako je važno govoriti o ovoj temi, jer i osobe s invaliditetom zaslužuju biti adekvatno integrirane u društvo, raditi i doprinositi zajednici.

Dobri i vrijedni radnici

Želja nam je potaknuti poslodavce da se odluče na zapošljavanje osoba s invaliditetom i pritom im pružiti podršku u tome, jer svjesni smo da ih često komplicirana procedura oko zapošljavanja kao i nepoznavanje mogućnosti i sposobnosti osoba s invaliditetom odbija od te ideje. U našem društvu još uvijek vlada sustav u kojem se smatra da je potrebno raditi 8 sati dnevno, a to nije tako i želimo ukazati da svatko treba raditi u skladu sa svojim mogućnostima, a istovremeno dati veliki doprinos zajednici. Nije nam želja da poslodavci zapošljavaju osobe s invaliditetom iz milosrđa, već zato jer su dobri i vrijedni radnici. U tom slučaju, to bi bila integracija u punom smislu te riječi“, rekla je Berčić.

Kvaliteta života jednog društva ogleda se u tome koliko su oni najslabiji u društvu zaštićeni – marko filipović

Rad DiP-a pohvalio je i gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je ovo dobra prilika za poslati jasnu poruku o važnosti uključivanja osoba s invaliditetom u svijet rada, te kako na rješavanju tog problema zajedno moraju surađivati javni i privatni sektor, te nevladine organizacije poput DiP-a.

Osobe s invaliditetom nisu i ne smiju biti građani drugog reda, već zaslužuju povjerenje i priliku da se i oni uključe na tržište rada sukladno svojim željama i mogućnostima. Kvaliteta života jednog društva ogleda se u tome koliko su oni najslabiji u društvu zaštićeni i na tome svi zajedno trebamo nastaviti raditi“, rekao je gradonačelnik.

Seminari i radionice za poslodavce

U rješavanje ove problematike uključila se i Hrvatska gospodarska komora koja će tijekom iduće godine u suradnji s DiP-om provoditi niz seminara i radionica na kojima će poslodavcima biti predstavljene mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom.

Savjetnica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Tea Rubeša također je istaknula važnost integracije osoba s invaliditetom u društvo, te dodala kako su najčešći problemi s kojim im dolaze u ured problemi nepristupačnosti, nemogućnosti ostvarivanje prava iz programa socijalne skrbi, rada, zapošljavanje i obrazovanja, te kako su problemi osoba s invaliditetom vrlo slični na području cijele Hrvatske.

Izložba ostaje otvorena do 7. prosinca i može se pogledati od 18 do 20 sati.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije