U mjesecu u kojem se tradicionalno obilježava nacionalna kampanja Hrvatska volontira, na postamentima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci tijekom svibnja će biti postavljena retrospektivna izložba fotografija Volonteri – srce prijestolnice posvećena volonterima Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture (EPK).

Izložba je bila dijelom  programske EPK završnice te je u travnju 2021. bila postavljena na postamentima na Korzu. Ovom se emotivnom izložbom izražava zahvalnost volonterkama i volonterima na značajnom doprinosu u ostvarenju cjelokupnog kulturnog programa u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Izložba prati angažman sugrađana kroz volonterske aktivnosti, od pripreme kandidature Rijeke za titulu Europske prijestolnice kulture, preko pretprograma u ranijim godinama, s posebnim naglaskom na 2020. godinu, u kojoj je Rijeka i službeno ponijela titulu Europske prijestolnice kulture.

Kako i sam naziv izložbe govori, volonteri su srce prijestolnice zato što su bili u srcu stotina kulturnih događanja, a svojim volonterskim angažmanom pokazali su ljubav prema gradu Rijeci kroz preko 8.000 volonterskih sati tijekom tri godine koje izložba prati.

Tekst izložbe je s hrvatskog na engleski jezik prevela volonterka Marijana Mladenić, a tekstove na hrvatskom i engleskom jeziku lektorirale su volonterke Marina Pauletić i Dženi Kalčić.

Godinu dana kasnije, ponosni smo što je srce prijestolnice nastavilo kucati, budući da se HKD-ov program volontiranja u kulturi i dalje uspješno razvija, zahvaljujući aktivnim i angažiranim sugrađankama i sugrađanima te ustanovama u kulturi grada Rijeke koji su prepoznali važnost uključivanja zajednice u organizaciju programa koji provode.

Više informacija o uključivanju u volonterski program HKD-a možete pronaći na poveznici: https://hkd-rijeka.hr/o-nama/#volonterski-program na kojoj se nalazi i prijavnica za volontiranje https://docs.google.com/forms/u/1/d/1ZjGzf9YTq3bVtpgOicsnk6XMUbDGW_FMkjfhQxlzN8s/edit , a pozivamo vas i da se priključite našoj veseloj Facebook grupi Volontiram u kulturi (https://www.facebook.com/groups/927126974383936 )

Hrvatski centar za razvoj volonterstva i volonterski centri u Hrvatskoj, u partnerstvu s Hrvatskim Crvenim križem, Mrežom mladih Hrvatske i Savezom izviđača Hrvatske organiziraju dvanaestu kampanju Hrvatska volontira kako bi  istaknuli potencijal za društveni razvoj koji se oslobađa volontiranjem, kada se povežu građani i organizacije iz  civilnog, javnog i poslovnog sektora. Kampanja Hrvatska volontira ove će se godine održati od 11. do 14. svibnja.

Manifestacijom se nastoji potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na uključivanje u različite društveno korisne aktivnosti i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca te podsjetiti koliko je važno da se u izgradnju povezane i humane zajednice uključe svi pripadnici društva.

Volonteri u kulturi će manifestaciju obilježiti angažmanom na brojnim aktivnostima, u kojima će im pomagati i učenici Osnovne škole Nikola Tesla koji u kulturi volontiraju kroz ©kolski volonterski klub „Teslići volontiraju“.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije