“Mirjana Marušić Gorska slika s lakoćom i radošću potvrđenu jarkim i čistim bojama i tamnim obrisima slobodne i široke slikarske geste. Realizam je prvotni slikaričin poticaj, ali to nije ono na čemu će inzistirati slikom, osuđujući propast jedne tehničke i društvene ere, koja je objektivno zadesila sva hrvatska brodogradilišta, kao i cijelu industriju. Svi ti preostali egzotični i vizualno zamjetni motivi u riječkom krajobrazu važan su poticaj slikaričinom temperamentu kojim bira te radničke i muževne teme, te ih usklađuje u harmoničnu istodobno i dinamičnu cjelinu”, piše Branka Hlevnjak u katalogu izložbe.

Kako sama autorica kaže, uvijek su je inspirirali motivi Mediterana, no prije svega šetnja uz riječku rivu i njezine dizalice.  “Dizalice su za mene uvijek bile najljepše igračke, unatoč svojoj visini i zastrašujućem izgledu”, dodaje slikarica.

Njezina izložba ostaje otvorena do 30. listopada 2021.

Mirjana Marušić Gorska rođena je 7. lipnja 1949. godine u obitelji Ružić u Ravnoj Gori. Na odsjeku likovnih umjetnosti Pedagoške akademije u Rijeci diplomirala je 1970. godine kod profesora Antuna Hallera. Radila je kao nastavnik likovne kulture i aranžer dekorater, a od 1990. profesionalno se predala slikarstvu. Od 1985. godine izlagala je u mnogim renomiranim galerijama diljem Hrvatske te je do sada imala pedeset i jednu samostalnu i sudjelovala na brojnim žiriranim skupnim izložbama. U studenom 2007. godine pulska Galerija Cvajner sa stručnim timom suradnika, izdala je monografiju Gorska, čija je svečana promocija s izložbom održana u Muzeju Mimara u Zagrebu 2008. godine, a godinu dana kasnije u Muzeju Međimurja u Čakovcu. Članica je HDLU Rijeka i HDLU-a u Zagrebu. Živi i radi u Rijeci.