Prazne kutije cigareta, plastične boce, opušci, građevinski otpad, odbačene maskice za lice zapele u krošnji i brojni drugi otpad, redom su motivi fotografija mladih autora – polaznika ciklusa radionica “Baci oko (objektiva) na okoliš”, a koje su činile postav završne, istoimene izložbe otvorene u Centru Gervaisu u utorak, 22. studenog 2022., ponudivši na taj način svojim vršnjacima, obitelji, ali i lokalnoj zajednici svoje viđenje urbane sredine grada Opatije.

Vješto ulovljeni kadrovi i uspješan prijenos poruke o nepravilnostima u okolišu užeg centra Opatije, rezultat su ciklusa od četiri tematske radionice za mlade pod vodstvom dvojca kojeg su činili renomirani fotograf Petar Kürschner Jr. i Diana Kovačić, voditeljica ŽLICA.e. Mlade opatijske srednjoškolce, studente, volontere u opatijskim udrugama te zaposlene u Opatiji, kroz radionice su učili osnovama primijenjene, dokumentarne fotografije, kako promatrati i uočiti nepravilnosti u okolišu te kako fotografijom adresirati određeni okolišni problem.

Foaje opatijskog Gervaisa Žmergo je tako na jednu večer pretvorio u pravo malo kulturno okupljalište mladih zaljubljenika u fotografiju i to ne bilo kakvu, već onu angažiranu koja u promatraču nastoji probuditi svijest o našem utjecaju na okoliš i navesti ga da preispita svoje svakodnevne navike koje na njega negativno utječu. U ovom slučaju, riječ je o nepravilnostima uočenima u zabačenim i skrivenim kutovima gradskih ulica, perivoja i šetnica koji je “upao” u prvi plan fotoaparata u rukama mladih, ističući tako nesklad u gradskom ambijentu Opatije.

Posjetitelj, njih gotovo 60, imao je priliku sudjelovati u odabiru najbolje fotografije unutar postava. Svaki od njih je pri ulasku dobio naljepnicu koju je trebalo zaljepiti pored one koja im se najviše sviđa, a na kraju večeri proglašene su pobjednice – autorice tri fotografije s najviše glasova publike.

Prvo mjesto osvojila je Natali Hrelja iz Gimnazije Eugena Kumičića u Opatiji, zatim slijedi Anja Luksetić, također iz GEK-a, a treće mjesto pripalo je Noi Šakić iz Hotelijersko – turističke škole u Opatiji.

Nagrade pobjednicima uručili su zamjenica opatijskog gradonačelnika – Kristina Đukić, fotograf Petar Kürschner Jr. te profesorica Ivana Černeha, uz podršku profesorice Ive Kranjčić, ravnatelja opatijske gimnazije Borisa Barbarića te Zlate Torbarina, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije. Ove mlade kreativce, došli su podržati njihove obitelji, prijatelji, no i brojni uvaženi Opatijci, a iznenadio je i broj poznatih fotografa te predstavnika medija. Prigodu je ovjekovječio tim Grada Rijeke koji je o Udruzi Žmergo i radu s mladima snimao kratki dokumentarni film, intervjuirajući pritom i mlade sudionike.

Druženje prožeto okolišnim pitanjima glazbom je oplemenila DJ-ica Mirilo koja je posjetitelje izložbe zaljuljala u retro ritmovima hitova lokalnih glazbenih velikana poput Ive Robića i Grupe 777 i niza drugih.

Izložba ostaje otvorena za javnost do petka, 25. studenog 2022., a može se pogledati u prizemlju Centra Gervais u periodu od 19 do 20.30 sati.

Izložbu je organizirala Udruga Žmergo uz podršku Festivala Opatija u sklopu projekta Žmergov info-centar za mlade – ŽLICA kojeg financiraju Grad Opatija i Središnji državni ured za demografiju i mlade.