U sklopu samostalne izložbe fotografija Ivice Nikolca, koja će biti otvorena od 1. do 15. lipnja u riječkoj Galeriji „Juraj Klović“, održat će se radionica cijanotopije pod nazivom „Sunce plave boje“ te predavanje „O čemu pričamo kada pričamo o fotografiji?“.

Izložba fotografija „meneovdjenema“

Izložba pod nazivom „meneovdjenema“ nastala je 2019.g.

Na fotografijama ove serije nema lica. Samo svijet crnila i tjeskobe. Zrcalo ionako ne prikazuje ništa. Kroz okno prozora hladnoća ne dopire do kostiju. Govorimo li jedno drugom ono što osjećamo?

Fotografija Ivice Nikolca

Fotografija Ivice Nikolca

U imaginarni okvir stišće se kompozicija. Zgušnjava ono „ja“ i pretvara u ono nesigurno „ona“, svojevrsnu „fugu“ – bijeg od stvarnosti u neku drugu, možda jasniju stvarnost.  Fuga kažu, nosi odraze svih imitacija svijeta oko nas. Da li i onog što nosimo u sebi? Dileme se poput čavala oštro zabijaju u meko tkivo razmišljanja. Je li bijeg rasplinuta vizija mogućeg? Kako opstati bez uranjanja u potpuni košmar?  Blijedi li sjećanje na vlastiti monolog? Tko je taj koji ponavlja: „meneovdjenema“, meneovdjenema“. „meneovdjenema“.

Dvadeset radova za izložbu odabrao je Slaven Tolj.

Radionica cijanotipije

Radionica „Sunce plave boje“ održat će se, u četvrtak, 3. lipnja, s početkom u 10.30 sati.

Radionica cijanotipije u osnovi  je fotografska radionica jer polaznici uz pomoć sunčevog svjetla izrađuju fotograme i fotografije. Fotogrami će se izrađivati bez upotrebe fotoaparata, a fotografije uz pomoć negativa izrađenog na licu mjesta inverzijom digitalne slike s mobitela ili fotoaparata. Ova radionica se u jednom dijelu naslanja na radionicu fotografije u kontekstu kompozicije, jer se temelji na korištenju likovnih elemenata (oblik, tekstura, linija, odnosi veličina unutar zadanog okvira, kompozicije i sl.).  Cilj radionice je razvoj kreativnosti, odnosno proaktivna likovna igra koja pruža slobodu u izražavanju vlastite kreativnosti, ne oslanjajući se na digitalnu opremu.

Radionica je pogodna za uzrast od 10 do 90 godina. Svaki polaznik nakon radionice zadržava unikatnu cijanotipiju koju će sam napraviti od početka do kraja.

Predavanje o fotografiji

Predavanje „O čemu pričamo kada pričamo o fotografiji?“ održat će se u ponedjeljak, 7. lipnja, s početkom u 18 sati.

Predavanje govori o sociološkom, filozofskom i estetskom poimanju fotografije, njenoj mogućnosti da izazove moć naše mašte i kulturnom utjecaju koji je veći od onoga koji se može označiti vizualnim jezikom. U predavanju se dotiče i tendencije u suvremenoj fotografiji koja, u kontekstu masovnosti, zagovara „polaganu smrt” pravila trećine i pravila zlatnog reza, kao temelja likovnosti u fotografiji, oslanjajući se na potrebi „učešća promatrača”, kao aktivnog sudionika

Obavezne prijave

Zbog epidemioloških mjera broj osoba na radionici i predavanju je ograničen. Stoga se svi zainteresirane mole da se prijave na e-mail autora ivica.nikolac@rijeka.hr. Rok za prijavu na radionica je do utorka, 1. 6., a za predavanje do petka, 4. 6. 2021.

Programi su besplatni.

Radionice i predavanje ostvariti će se u suradnji sa Foto klubom Color iz Rijeke.

Izložba Ivice Nikolca, člana riječkog HDLU-a, moći će se razgledati u radno vrijeme Galerije „Juraj Klović“, Verdijeva 19 b, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, te subotom od 10 do 13 sati.

 

*(Ivica Nikolac nedavno je izlagao i na skupnoj izložbi “U ozračju izolacije i samoće” u Kloviću / Foto: Sanja Kapidžić)