Postavu “Photodays 2010” čine najuspješnije fotografije, koje je i ove godine odabrao međunarodni ocjenjivački sud festivala “Rovinj Photodays” između ukupno 10 000 radova prijavljenih na službeni natječaj. Izložbu, koja ostaje izložena do 10. rujna, prigodno su prezentirali
Denis Redić, direktor festivala Photodays, Helena Srakocic, predsjednica
ovogodišnjeg ocjenjivačkog suda te Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska
savjetnica u Muzeju za umjetnost i obrt, ujedno članica ovogodišnjeg
ocjenjivačkog suda. Sve fotografije s izložbe bit će uključene u Zbirku novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt.

undefined

 

Namjenjen hrvatskim fotografima, natječaj se u sklopu festivala raspisuje svake godine. Čitav projekt zamišljen je kao vrednovanje radova i doprinosa u fotografiji u nas te isticanje značajnih uradaka kroz razdoblje od godinu dana. Izložba stoga, na neki način pruža tek djelomičnu retrospektivu hrvatske fotografije za razdoblje protekle godine, ali svakako kvalitetatan uvid u dublju perspektivu i njezin razvoj. Ukupno trideset fotografija i serija fotografija biti će predstavljeno kao dio natječajnih cijelina, što znači da će postava obuvatiti fotografije pobjednika i finalista kategorija: ljudi, mrtva priroda, izdavaštvo, moda, akt, slobodna tema, arhitektura, priroda, profesionalni koncept te multimedija.

U Muzeju za umjetnost i obrt, kao finalisti i pobjednici pojedinim kategorijama natječaja “Photodays 2010”, radove izlažu: Stanko Abadžić, Aleksandar Novković, Marin i Domagoj Topić, Aleksej Orel, Dinko Cepak, Davor Sanvincenti, Ana Peraica, Davor Konjikušić, Jelena Blagović, Mladen Šarić, Mario Javorčić, Romano Decker i Dejan Kutić, Sandra Vitaljić i Miro Šimeg, Krešimir Pletikosa, Petar Trinajstić, Sanjin Strukić, Dinko Neskusil, Mario Paparela, Vedran Rihtarić, Ivana Hengl, Kristijan Vučković, Siniša Mazulović, Đani Celija, Petra Mrša, Tom Dubravec I Tomislav Veić.

Nacionalni fotografski festival Photodays pokrenut je uz podršku Ministarstva kulture RH, te Maistre kao generalnog pokrovitelja i već je od prve godine osvojio golemu pozornost javnosti ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i u susjednim zemljama. Ovogodišnje izdanje festivala „Rovinju Photodays“, ujedno je i treće, a riječ je cjelogodišnjem projektu s ciljem pružanja kvalitetnog networkinga fotografima, edukacije, praćenja razvoja fotografije te podizanja svijesti o fotografskoj umjetnosti na ovim područjima.

U galeriji fotografija objavljujemo neke od nagrađenih radova pobjednika Photodays 2010:

1. Petra Mrša: “Buđenje”

2. Dinko Neskusil: “Igra”

3. Petar Trinajstić: “Porinuće”

 

A zanimljivo je spomenuti da su organizatori Photodaysa ovih dana dosta prisutni u Zagrebu iz još jednog razloga. Naime, putujuća izložba “Neusporedivo plavo” koja je otvorena na Bundeku 27.08., a može se razgledati do 10. rujna, izazvala je golem interes Zagrepčana.

Neusporedivo plavo na Bundeku

“Neusporedivo plavo” na zagrebačkom Bundeku

 

Podsjetimo, „Neusporedivo plavo“ naziv je atraktivne postave umjetničkih
fotografija koja obuhvaća autorska djela međunarodne skupine podvodnih
fotografa iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Izložbama fotografija velikih formata na otvorenom, u 15 hrvatskih
gradova svake godine od početka lipnja do kraja rujna, projekt ima za
cilj hrvatskoj javnosti i svim njezinim gostima skrenuti pozornost na
društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te
očuvanja mora.

“Prijatelji mora” su svi gradovi i tvrtke partneri u
Hrvatskoj koji dijele istu društvenu odgovornost prema moru kao našem
najvećem nacionalnom blagu. Fotografije izložbe “Neusporedivo plavo”
selektirao je međunarodni žiri festivala Photodays 2010, a cijeli
projekt organizirali su Astoria d.o.o. i  Udruga LivingStone,
specijalizirana za razvoj kulturnog turizma.

A, nakon Zagreba, još jedan grad u kontinentalnoj Hrvatskoj imat će priliku razgledati fotografije koje su čitavo ljeto oduševljavale posjetitelje duž cijele obale. Naime, u subotu, 11. rujna, ova nesvakidašnja izložba bit će otvorena u Varaždinu, na Franjevačkom trgu, tako da svi vi koji još niste uspjeli provjeriti o čemu je riječ, brzo put Varaždina. Taman za lijep oproštaj s ljetom. 🙂