Izložba propituje na koje se načine razlikuju ljudska i strojna inteligencija, učenje i promatranje svijeta. U središte stavlja zamišljeni susret devetnaestostoljetnog astronoma Johanna Friedricha Juliusa Schmidta (1825. – 1884.), koji je cijeli život posvetio proučavanju i kartografiranju Mjesečeve površine, i najsuvremenijeg sustava umjetne inteligencije DeepMoon čija je jedina zadaća precizno mapirati Mjesečeve kratere.

Tako astronom Schmidt, koji je iscrtao najprecizniju lunarnu kartu svojeg doba, susreće DeepMoon, konvolucionarnu neuronsku mrežu (CNN) koja je 2018. godine razvijena sa zadatkom prepoznavanja Mjesečevih kratera. Njihov je dijalog predstavljen kao dvokanalni video, koji prikazuje odnos čovjeka i stroja i različite načine učenja i znanja, karakteristične za obje strane. Dijelovi tog razgovora dobivaju oblik u izloženim crtežima, predmetima i arhivskom materijalu, koji rasvjetljavaju stvarne činjenice u pozadini ovog fikcionalnog susreta.

Crtež Mjesečevog kratera, koji je Goni rukom iscrtala prema Schmidtovoj karti, prikazuju pak umjetničin položaj i metodologiju. Za realizaciju projekta, ona je i sama postala promatračica i “strojna učenica”. Postavila se, s jedne strane, u poziciju pedantnog astronoma, a s druge je
pokušala oponašati sustav umjetne inteligencije. Proučavanjem povijesnih i suvremenih
znanstvenih izvora te stupivši u kontakt sa znanstvenim timom projekta DeepMoon, premostila je jaz između ljudskog i strojnog znanja, nastojeći kroz izložbu razotkriti sinergije između te dvije inteligencije i naglasiti njihovu nezavisnost.

Kyriaki Goni je izlagala u galerijama i novomedijskim festivalima diljem svijeta, a njezin će rad Networks of Trust činiti dio grupne izložbe The Eternal Network u sklopu ovogodišnjeg berlinskog festivala medijske umjetnosti i digitalne kulture Transmediale, jednog od najznačajnijih festivala te vrste u svijetu.

Izložba će biti otvorena do 31. siječnja, radnim danima od 17 do 20 sati.