U Galeriji “Juraj Klović” otvorena je izložba riječke autorice Ane Grubić. Autorica se predstavila serijom akvarela pod nazivom “Prisutnost” kroz koju, na intiman način, poziva gledatelje na sudjelovanje. Radovi su nastajali u dužem periodu (2018. – 2020.), a predstavljaju autoričine nove eksperimente i stremljenja u umjetnosti. Naime, nakon niza godina posvećenih grafičkoj disciplini, umjetnica se u novijim radovima okreće tehnici akvarela.

Crtež vođen fotografijom

Prema riječima kustosice izložbe Katerine Jovanović, serija akvarela još je jedna u nizu umjetničkih manifestacija, svojevrsni revival Ane Grubić koja zadržava kontinuitet stvaranja po istom problemskom ključu, a istovremeno nudi novi moment odmičući se od grafike i rabeći akvarel kao oruđe koje najpreciznije odražava njezine umjetničke preokupacije.

“Svaki rad započinje crtežom vođen fotografijom koja nam poput matrice daje naslutiti budući prikaz. Zavodljiva transparentnost akvarela omogućava Grubić poigravanje slojevitošću jedne jedine boje koja je zaštitni znak serije, dok naziranje crteža u podlozi dodatno pojačava prozračnost i eleganciju monokroma. Uzmemo li u obzir temeljna značenja indigo boje (energija, pročišćenje, oslobođenje, intuicija, vidovitost i magičnost, a istovremeno je hladna, električna i konstriktivna), nije neobično što ju Grubić izabire za manifestiranje svojih unutarnjih stanja”, navodi kustosica.

Nedovršeni kadrovi nogu

Posvećenost procesu stvaranja rezultat je neumornog pretraživanja vlastite imaginacije, ali i samosvijesti koja ostaje zapečaćena kroz odrezani kadar nogu. “Stavljajući u relaciju prostor i vrijeme kao važne procesualne čimbenike, dobivamo zamrznutu sliku koja upućuje na propitivanje položaja, geste, trenutka i beskonačnosti koja se različito zrcali u svakome od nas. Upravo je introspekcija jedan od ključnih pojmova koji autorica prakticira na način da prizor ne dovodi do kraja, već bjelinom upućuje na ono unutarnje i subjektivno sugerirajući promatraču da propitivanjem intervenira i dovrši rad. U tišini vlastitih misli.” objašnjava Katerina Jovanović.

Ana Grubić rođena je 1976. godine u Rijeci. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na Odjelu likovne kulture s izbornim kolegijem grafike kod profesora Josipa Butkovića. Aktivno je djelovala i u Kalkografskom ateljeu na Sušaku. Od 2004. član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka. Izlagala na skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Izložba se može pogledati do 21. svibnja.