Poznati riječki fotograf Istog Žorž osmislio je izložbu u kojem predstavlja svoje radove te radove svojega oca i sina. Zajedno oni gotovo jedno stoljeću stvaraju i sudjeluju u kulturnom životu grada Rijeke.

Bogomir Žorž vrstan je fotograf čiji je Foto Belveder u prošlom stoljeću bio značajan za grad te se uvijek izdvajao svojom profesionalnom i umjetničkom kvalitetom. Njegov sin Istog Duško Žorž nezaobilazno je ime riječke umjetničke fotografije. Njegovi radovi predstavljaju spoj razrađenog fotografskog umijeća i posebnost kvalitete, karakterizira ga neiscrpna stvaralačka energija, kvaliteta i emocija koju nam znalački prenosi svojim svjetlosnim zapisima. Mirko Žorž predstavnik je mlađe generacije, znalac i autoritet na području nove medijske umjetnosti.

Kako se navodi u opisu izložbe „3 Žorža“ je susret generacija, pokazatelj kvalitete unutar obitelji koja se razvijala i mijenjala zavisno od razvoja likovnosti i tehnike izražavanja. Ova izložba dokaz je suptilnog praćenja prolaznosti vremena, ali i otkrivanja trenutne pojavnosti, praćenja statičnog i dinamičnog trenutka, u kome nastupa autorovo ja. No to je i spoznaja, da u mediju, koji nam se čini već običnim, čak elementarnim, postoje brojne mogućnosti istraživanja, eksperimentiranja i nadogradnje“.

U videu pogledajte razgovor s ocem i sinom, Istogom i Mirkom Žoržu o povijesti njihove obitelji i ljubavi prema fotografiji.

Izložba je otvorena do 21. prosinca, a posjetiti se može u radno vrijeme Galerije Juraj Klović, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati.