otkaz

Neviđena financijska kriza prisiljava irsko stanovništvo, posebno mlađu populaciju sa sveučilišnim diplomama, da ponovo potraži mogućnosti u inozemstvu a iseljavanje je postalo jedna od važnih tema pred parlamentarne izbore.

Predviđanja govore da će u razdoblju od travnja 2010. do travnja 2012. iz Irske otići 100.000 stanovnika. To predstavlja gore rezultate i od 80-ih godina prošlog stoljeća koje su bile obilježene emigracijom, a najveći broj iseljenika, ukupno 44.000, zabilježen je 1989. godine.

Irski premijer Brian Cowen izrazio je nadu da će povećani izvoz ove i 2012. godine donijeti i gospodarski rast i tako pomoći zemlji da ispuni dužničke i financijske obveze u okviru paketa pomoći EU-a i MMF-a. Međutim ESRI, nezavisni institut koji djelomično prima pomoć ministarstva financija, drži da gospodarski rast temeljen na izvozu neće stvoriti dovoljno radnih mjesta da se zaustavi emigracija.

“Mi radije gledamo na zapošljavanje kao indikator. Rast izvoza ne generira odmah porast radnih mjesta. Dok potrošnja bude niska vrlo će teško doći do porasta zapošljavanja”, rekao je jedan od autora istraživanja Alan Barret.