Skupština Društva direktoricom Rijeke 2020 imenovala je Irenu Kregar Šegota zbog njezinih znanja, kompetencija i iskustva u EPK projektu kojima najbolje odgovara zahtjevima ove funkcije. Podsjećamo, Irena Kregar Šegota od samog početka je imala ključnu ulogu u procesu kandidature za titulu Europske prijestolnice kulture, kao i kasnije u svim fazama provedbe projekta. Završila je studij francuskog i engleskog jezika i književnosti te se u inozemstvu educirala iz područja kulturnih politika i upravljanja u kulturi. Ima raznoliko i bogato profesionalno iskustvo iz međunarodnih odnosa i upravljanja projektima.

Kulturno-umjetnički program Europske prijestolnice kulture, prilagođen novonastalim okolnostima izazvanima koronom, imat će oko 150 kulturno-umjetničkih događanja koja organiziraju i provode ustanove kulture, partnerske organizacije i tvrtka Rijeka 2020. Dio EPK programa koji se održavaju tijekom lipnja već je najavljen na konferencijama za medije i putem priopćenja, poput programa HNK Ivana pl Zajca, Gradskog kazališta lutaka, 27 susjedstava, Zelenog vala i sl.  A dio najava za programe koji će se održavati u nadolazećem ljetnom razdoblju tek slijedi poput izložbi i glazbenih programa u Exportdrvu odnosno ostalih programa ustanova, udruga i Rijeke 2020.

Tvrtka Rijeka 2020 nastavlja s koordinacijom prijavljenih programa udruga koji su sastavni dio EPK te s organizacijom programskih aktivnosti u sredinama koje čine 27 susjedstava. Također i sa daljnjom realizacijom trajnih skulptura u pravcu Lungomare Art te sudioničkih programa Zelenog vala i Civilnih inicijativa. U realizaciju u promijenjenim okolnostima idu i programi poput Dječjeg festivalaTobogan, dijela lutkarskih predstava, Balthazarovog Uragana, predstave Djeca luke, izložbe Balthazargrad, Festivala europske kratke priče, Dana migranata, EU projekta Diversity Mixer, izložbe 90te ožiljci, ali i mnogih drugih izvorno najavljenih programa.

Također, nastavkom programa, i dio zaposlenika vraća se u tvrtku Rijeka 2020 u skladu s novom organizacijom i planom rada.  U proteklih tjedan dana u tvrtku se vratilo dvoje zaposlenika kojima je ranije otkazana suradnja, a koji su bili angažirani na programima pravca 27 susjedstava. U okviru ovog pravca već je organizirano predstavljanje dijela programa susjedstva Rab, a ovaj se vikend održava i program susjedstva Delnice. Najave ostalih programa 27 susjedstava tek slijede.

U idućim tjednima na posao će biti pozvan još dio zaposlenika tvrtke Rijeka 2020 s kojima je ranije raskinuta suradnja. Radi se o dijelu osoba koje su radile na poslovima organizacije kulturnih događaja, poslovima produkcije i komunikacijskim poslovima.

U Rijeci, Europskoj prijestolnici kulture, očekuje nas ljeto bogato kulturom i kulturnim događanjima koja će se odvijati na otvorenim i u zatvorenim prostorima. Svi će programi biti skupno i pojedinačno najavljeni javnosti putem konferencija za medije koje slijede te putem priopćenja i najava za medije.