Projekt „Želimo vježbati vid“ riječka je udruga pokrenula 2017. godine s ciljem senzibilizacije javnosti na probleme s kojima se susreću slabovidna djeca i njihovi roditelji u Hrvatskoj, poput nedostatka adekvatne opreme za rehabilitaciju, a konačni je cilj stvaranja temelja za opremanje budućeg centra za rehabilitaciju vida u Rijeci.

Potreban centar za rehabilitaciju vida

Unutar projekta, a po uzoru na sličan projekt koji su prema projektu Internacionalne agencije za prevenciju vida IAPB Onlus proveli Talijani, pokrenuta je inicijativa „Otvori oči“. U sklopu inicijative nastojat će se djeci predškolske dobi i učenika nižih razreda osnovne škole prezentirati šaljivi crtani film „Otvori oči“.

Udruga „ ... i djeci s ljubavljuKako je kazala predsjednica udruge Livia Mjeda, namjera je da djeca i roditelji zajedno pogledaju film te nakon toga ispune upitnik, čiji je glavni cilj dobiti što točniji pregled broja djeca s teškoćama vida, a koji će potom biti na raspolaganju i Kliničkom bolničkom centru Rijeka.

Prezentacije

Podršku projektu „Želimo vježbati vid“, između mnogih drugih, daju i Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija putem Odjela gradskog za zdravstvo i socijalnu skrb te Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ-a.

Prema podacima HZZJZ-a, u Hrvatskoj je registrirano 2.492 djece s poremećajem vida, a u PGŽ-u njih 68. Prema riječima predsjednika Udruge slijepih PGŽ-a Emila Mandarića, problem je u Hrvatskoj i u tome što, za razliku od susjednih zemalja, zakon prepoznaje prava samo slijepih, ali ne i slabovidnih osoba.

U ponedjeljak, 9. rujna u HNK Ivana pl. Zajca održat će se prezentacija inicijative za stručnu javnost, a u srijedu, 18. rujna s početkom u 12 sati u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, za predstavnike vrtića, škola i širu javnost.