pumpe za bengu

Prema neslužbenim informacijama, Ina će od sutra, 27. prosinca, dvije vrste eurosupera BS 95 prodavati po 10 lipa višoj cijeni – eurosuper BS 95 po 9,59 kuna po litri (do sada 9,49 kuna), a eurosuper BS 95 class po 9,64 kune (do sada 9,54 kune).

Za 10 lipa po litri poskupjet će i Inin eurosuper BS 98 kojemu je nova cijena 9,93 kune (do sada 9,83 kune).

Cijene dviju vrsta Inina eurodizela bit će niže za 11 lipa po litri – eurodizel BS od sutra će se prodavati po 9,37 kuna (do sada 9,48 kuna), a eurodizel BS class po 9,42 kune (do sada 9,53 kune).

Plavi dizel i lož ulje od ponoći će pojeftiniti za 13 lipa po litri, pa će se tako na Ininim postajama plavi dizel prodavati po 5,83 kune (do sada 5,96 kuna), a loživo ulja ekstra lako po 6,61 kunu (do sada 6,74 kune).

Inine promjene cijena u skladu su s kretanjima cijena derivata koje je danas, temeljem Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, objavilo Ministarstvo gospodarstva.

Sukladno Pravilniku, Ministarstvo svaka dva tjedna objavljuje najviše razine maloprodajnih cijena, korekcija ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana te tečaju dolara, a maksimalno dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog naftnog derivata naviše ili naniže može biti 3 posto.

Ministarstvo je danas poslijepodne na svojim Internet stranicama objavilo najviše razine maloprodajnih cijena za razdoblje od 27. do 31. prosinca ove godine, te za razdoblje od 1. do 9. siječnja 2012. godine.

Naime, u idućoj godini će, temeljem odluke koju je Vlada RH donijela krajem listopada, u primjeni biti nova odluka o visini naknade za poticanje proizvodnje biogoriva, a prema kojoj ta naknada iznosi 0,05 kuna po litri motornih benzina ili dizelskih goriva koja se stavljaju na tržište, što je za jednu lipu više naknade od 0,04 kune koja je vrijedila u 2011. godini.

Tako i najviše maloprodajne cijene motornih benzina i eurodizela, prema tablicama koje je objavilo Ministarstvo, od početka iduće godine mogu biti za jednu, odnosno dvije lipe više od cijena koje vrijede do kraja ove godine.

Ina je poslijepodne priopćila kako su u proteklom razdoblju kotacije benzina na mediteranskom tržištu pale do 0,10 posto, dok su kotacije plinskih ulja pale do 4,43 posto. No, tečaj dolara u odnosu na kunu znatno je ojačao, za 2,02 posto u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Iz Ine najavljuju da će cijene koje primjenjuje na većini svojih postaja, kao i diferencirane cijene na autocestama i izvan mreže autocesta, biti nakon ponoći objavljene na internet stranicama te kompanije.