Na temu „Život“ u Rijeci će se od 2. do 7. svibnja održati jubilarno, 20. izdanje Festivala znanosti.

Riječ je o nacionalnoj manifestaciji koja za cilj ima popularizaciju i približavanje znanosti građanima, prvenstveno djeci i mladim ljudima. Tijekom tjedan dana trajanja Festivala u Rijeci na 25 lokacija održat će se oko 200 događanja, odnosno predavanja, tribina, radionica i izložbi namijenjenih svim dobnim skupinama.

Ovogodišnji program održat će se uživo, a otvorenje Festivala bit će održano u prostoru Dječje kuće, 2. svibnja u 11 sati. „Veselimo se što nakon dvije godine on line izdanja Festivala ponovno možemo održati program uživo“, istaknula je Vedrana Mikulić Crnković, predsjednica Organizacijskog odbora Festivala, te dodala kako će se predavanja prenositi i putem Youtube kanala Festivala znanosti.

U Dječjoj kući predavanja za velike, radionice za male

Znanstveno-popularna predavanja za građane održavat će se od utorka do petka od 17 do 20 sati u prostoru Dječje kuće, a nakon predavanja bit će održavani Znanstveni kafići. „Ovogodišnji novitet koji imamo zahvaljujući tome što predavanja održavamo u prekrasnoj Dječjoj kući je to da će za vrijeme trajanja predavanja biti organizirane tri radionice za djecu, tako da roditelji slobodno mogu doći i poslušati predavanje, a njihova djeca za to vrijeme moći će uživati na radionicama“, istaknula je Crnković. Dodala je kako će se između ostalog i ove godine na Korzu održati program „Znanost na Korzu“, te kako će desetu godinu za redom u sklopu programa „Otvoreni dan Tetragom“ svoja vrata zainteresiranim građanima otvoriti i brojne sastavnice Sveučilišta u Rijeci. Ovaj program koji je na rasporedu 3. svibnja ponudit će čak 50 različitih programa od predavanja, radionica, igrokaza i kratkih znanstvenih izlaganja.

Najava 20. Festivala znanosti

Festival su najavili Marina Peranić Ševeljević, Vedrana Mikulić Crnković i Gordan Jelenić

Prorektor za znanost i umjetnost Sveučilišta u Rijeci Gordan Jelenić istaknuo je prilikom najave programa kako je znanost jedna od temeljnih aktivnosti Sveučilišta te kako ovaj Festival ima ulogu približavanja aktivnosti Sveučilišta građanima. „Pozivam stoga naše sugrađane da se u što većem broju odazovu na brojne programe jer osim što mogu dobiti neka nova znanja, pritom će se i dobro zabaviti“, rekao je Jelenić.

Znanostvene teme prilagođene i najmlađima

Grad Rijeka prati i podupire Festival znanosti od njegovog samog početka, a prema riječima savjetnice za školstvo Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Marine Peranić Ševeljević, znanost i znanje jedan su od preduvjeta razvoja društva. „Veseli me što je veliki broj programa usmjeren upravo na djecu i mlade kao što je primjerice program „Vrtić za vrtiće“ u sklopu kojeg će desetak grupa iz naših dječjih vrtića u Prirodoslovnom muzeju predstavljati svoje radove. Također, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke učenici iz devet škola prezentirat će svoje projekte na ovogodišnju temu Festivala u sklopu programa „Škole za škole“. Mladim ljudima potrebno je približiti znanost na jednostavan, zabavan i prilagođen način što organizatori čine već godinama stoga vjerujem da je pred nama još jedno uspješno izdanje ove manifestacije“, rekla je Peranić Ševeljević.

Info-štand na Korzu

U sklopu programa od 27. travnja do 7. svibnja od 10 do 16 sati na Korzu će biti postavljen i info-štand Festivala znanosti.

Festival se održava u organizaciji Udruge Zlatni rez Rijeka i brojnih suorganizatora, pod generalnim pokroviteljstvom Sveučilišta u Rijeci te pokroviteljstvom Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Detaljan program dostupan je na stranici Festivala znanosti 2022.