Crveni križ PGŽ osnovan je u studenom 1994. godine kao prvo županijsko društvo CK-a u Hrvatskoj,
a danas broji 10 gradskih društava u Crikvenici, Čabru, Delnicama, Krku, Malom Lošinju, Novom Vinodolskom, Opatiji, Rabu, Rijeci i Vrbovskom.

Prema riječima predsjednice Društva Crvenog križa PGŽ Karin Kuljanić, dvadeset peta godišnjica predstavlja posebnu priliku za predstavljanje rada društava. „Intencija nam je prikazati djelatnosti CK-a kao što su organiziranje akcija i prikupljanje krvi, prva pomoć, aktivno volonterstvo, ali i pomoći izbjeglicama i suzbijanje trgovine ljudima“, rekla je Kuljanić najavivši kako će 8. svibnja na Jadranskom trgu od 10 do 12 sati biti organizirano druženje s volonterima Crvenog križa gdje će građani se moći saznati sve informacije o njihovom radu.

Najstarija volonterka

Uz upućenu zahvalu gradovima i županijama na dugogodišnjoj podršci, Kuljanić je predstavila najstariju volonterku županijskog Crvenog križa, 87-godišnju Gospavu Jelisej koja se riječkom ogranku CK-a priključila još 1975. godine kada je iz Hercegovine došla u Rijeku. „Kroz svoje volonterstvo sam vidjela svega, pomagala raznim ljudima, siromašnima, izbjeglicama, spremala potrepštine, robu, otpremala ih na vlak, a i danas mi jako puno znači moći pomoći drugome“, kazala je gospođa Jelisej, dodavši kako će u svom viškovskom ogranku volontirati „dok bude mogla ići na nogama“.

Nenadomjestiva pomoć društvu

Grad Rijeka djelatnost CK-a pomaže od njihovih početaka, a otvorenju izložbe nazočio je i zamjenik
gradonačelnika Nikola Ivaniš koji je izrazio zadovoljstvo što se može susresti s volonterima kazavši: „Naše društvo je nemoguće zamisliti bez Crvenog križa i nenadomjestive pomoći koju pružaju, a posebice se to odnosi na prikupljanje krvi za riječki KBC“. U ime Primorsko-goranske županije, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač navela je županijsko sudjelovanje u financiranju redovnih, ali i dodatnih programa CK-a kao što su edukacije mladih, kampovi za djecu, projekti za studente, zaključivši kako volonteri i aktivisti svaki dan iznova „pokazuju da su humanost, solidarnost i poštivanje ljudskih prava nešto
najvrijednije što se drugoj osobi može pružiti“.

Izložba Crvenog križa na Korzu će se moći pogledati do 10. svibnja.