Sportski direktor Eintachta Markus Krösche dovođenjem Smolčića počinje slagati roster za iduću sezonu, kapetana Rijeke dovodi kao zamjenu za nekoga od standardnih stopera.

U zadnjima utakmicama Eintrachta u formaciji s trojicom stopera standardno su igrali Austrijanac Martin Hinteregger, Francuz Evan Ndicka i Brazilac Tuta. Kada Eintracht igra s dvojicom stopera, trener Oliver Glasner koristi Hintereggera i Ndicku.

Mladi Tuta (22) klupska je perspektiva, Hinteregger (29) i Ndicka (22) nalaze se u izlogu.

Austrijskog stopera navodno želi dovesti Borussia Mönchengladbach, Ndicka je najskuplji igrač Eintrachta. Francuski stoper kamerunskog porijekla stoji oko 30 mil. eura, ugovor mu istječe na ljeto 2023. godine što znači da nije nužno na prodaju. Ako Eintracht ne uspije prodati ni jednog od dvojice stopera, Smolčić ove sezone neće dobiti pravu priliku, u stabilnim momčadima poput Eintrachta stoperi se mijenjaju jedino zbog više sile.

Čak i ako proda jednog stopera, Eintracht je dobro pokriven otraga, na pozicijama zadnjih braniča kao alternative mogu igrati dvojica veterana: Japanac Makoto Hasebe (37) i Austrijanac Stefan Ilsanker (32).

Hasebe već petnaest godina igra Bundesligu, Ilsakner je pet sezona igrao u Leipizigu prije nego što je 2020. došao u Eintracht, na početku sezone igrao je umjesto Tute.

Nije se mladom igraču lako nametnuti u takvom okruženju!

Mogućnost da Smolčić do kraja sezone ostane u Rijeci kao posuđeni igrač Eintrachta čini se realnom opcijom, mladom kapetanu Rijeke odgovara ozračje na Rujevici ove sezone. Rijeka se bori za vrh ljestvice bez opterećenja što su optimalni uvjeti za razvoj.

Riječka obrana u prvom dijelu sezone postala je posebna tema s obzirom da Rijeka prima puno više pogodaka od izravnih konkurenata. Ako Smolčić ostane, Rijeka je dolaskom Save Arangela Čestića duplirala (Galović, Krešić, Velkovski, Escoval…) pozicije u sustavu igre s trojicom stopera ako Escoval ne ode ove zime.

U slučaju da želi igrati s dvojicom stopera, trener Goran Tomić trenutačno ima dvojicu braniča bundesligaškog potencijala (Smolčić, Čestić) i stopera ukupno više nego Jurgen Klopp!

Menadžer Liverpoola prošle sezone na mjestima stopera morao je postavljati veznjake (Fabinho, Henderson…), kada je ostao bez stopera (van Dijk, Matip…).

Povrh svega, Tomić traži nova rješenja! U utakmici protiv Brava na poziciji stopera probao je Ivana Lepinjicu.