U ponedjeljak, 10. rujna od 10 do 12 sati na riječkom Korzu održat će se demonstracija i predstavljanje sportova povodom obilježavanja Hrvatskog olimpijskog dana (HOD). U sklopu programa predstavit će se 21 sport, sport osoba s invaliditetom i program za djecu Sportska početnica. Hrvatski olimpijski dan izvrsna je prilika da djeca vide što je strunjača ili odbojkaška mreža, uzmu veslo u ruke ili bace boću.

Brojni treneri i voditelji udruga i klubova bit će na raspolaganju zainteresiranim građanima kako bi iz prve ruke dobili informacije o određenom sportu. Na Korzu će se tako prezentirati atletika, boćanje, gimnastika, judo,
karate, kendo, košarka, odbojka, plivanje, ronilaštvo, rukomet, sinkronizirano plivanje, skijanje, skokovi u vodu, streličarstvo, teakwondo, tenis, vaterpolo i veslanje.

U prezentaciju sportova i sportskih aktivnosti bit će uključeno petstotinjak djece različitih dobnih skupina iz 30-ak sportskih klubova i saveza. Neki od njih nosit će i Olimpijsku zastavu, koja će u 11 sati biti podignuta na Korzu.

Predsjednik Riječkog sportskog saveza Samir Barać kazao je kako će se u sklopu Hrvatskog olimpijskog dana
na Korzu građani svih generacija imati priliku upoznati s mogućnostima bavljenja sportom i rekreacijom, dok je glavni tajnik Zajednice sportova PGŽ-a Darko Ivošević kazao kako su se Rijeka i Primorsko-goranska županija u obilježavanje HOD-a uključili od samog početka.

Hrvatski olimpijski odbor je 2007. godine pokrenuo program pod nazivom Hrvatski olimpijski dan (HOD), čiji je cilj potaknuti građane svih dobnih skupina na aktivno bavljenje onim sportovima koji su im na raspolaganju
u sredinama u kojima žive i rade.

„S tom namjerom, osim Hrvatskog olimpijskog dana, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija organiziraju ili daju podršku nizu sportsko-rekreativnih manifestacija, koje se odvijaju tijekom cijele godine“, istaknuo je glavni tajnik Riječkog sportskog saveza Slaviša Bradić.

Također, u želji da se obilježi Hrvatski olimpijski dan, a pritom omogući djeci i njihovim roditeljima da lakše izaberu sport u koji se žele uključiti, napravljen je Univerzalni vodič za upis djece u sportske klubove. Vodič će u ponedjeljak izaći kao podlistak Novog lista te će se moći dobiti u tiskanom izdanju tijekom manifestacije, a bit će dostupan i na web-stranicama Riječkog sportskog saveza i Zajednice sportova Primorsko-goranske
županije
.

Manifestaciju organiziraju Zajednica sportova Primorsko-goranske županije i Riječki sportski savez uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.