“Hod za slobodu” organizirala je inicijativa “Građanke i građani Rijeke”, koja ističe da je to njihova reakcija na “Hod za život” u Rijeci održan istog dana, ali prije svega s ciljem sprječavanja jačanje konzervativizma u društvu i pokušaj ograničavanja prava manjina i pojedinca na slobodan izbor odnosno pravo žena na pobačaj, pravo na zaštitu od nasilja, prava istospolnih zajednica i druga stečena prava.

U inicijativi su: udruga PaRiter, Ri Rock, Kombinat, Filmaktiv, SOS Rijeka, Delta, Smart, Lori, Liburnija Film Festival i Molekula te Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U prosvjedu je sudjelovao, između ostalih, i gradonačelnik Vojko Obersnel, koji je poručio okupljenima da je ponosan jer je hodao s njima i jer ih toliko ima. “Danas moramo govoriti ne samo o ženskim pravima, nego puno šire – ugrožavaju se prava žrtava nasilja, nacionalnih manjina, istospolnih zajednica, prava raznolikih brakova, samo je pitanje tko je sljedeći“. Uz poruku da “voli grad koji misli – grad koji brani slobodu”, riječki gradonačelnik dodao je i da se “velika hrvatska šutljiva većina mora probuditi i jasno reći ‘dosta'” .

U povorci su se mogla vidjeti brojna poznata lica iz riječkog društvenog, političkog i akademskog života, a na pozornici su govorili: Iva Davorija i Marinella Matejčić iz PaRitera, gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnica gradskog Odjela za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, Tajana Josimović iz Prostora plus, sveučilišni profesori Jasminka Juretić, Saša Zelenika i Ivan Cerovac, umjetnice Mila Čuljak i Aleksandra Stojaković Olenjuk, jedan od dragovoljaca Domovinskog rata i drugi.

U glazbenom dijelu nastupili su Damir Urban, Vlado Simčić – Vava, Šajeta, Duško Jeličić – Dule, skupine “Če bo bo, če na na”, “Š.T.B.K.”, Maja Posavec i Izet Medošević. Šajeta je Željki Markić poručio je da “ima sve sakramente”, a svima da “Rijeka nije ravna ploča”, uz “Smrt fašizmu” i “Forca Fiume”.