Prostor kojim je do sada upravljao Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka od sada će se koristiti za različite namjene, a jedna od njih je i useljavanje volonterskog programa u kulturi koji je pod vodstvom HKD-a na Sušaku pokrenut u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture. Pod vodstvom voditeljice volonterskog programa Asje Brusić, program se nastavlja razvijati i dalje, nakon što je Rijeka završila sa svojom EPK titulom, a volonteri će sada dobiti novi prostor za druženje i koordinaciju volonterskih aktivnosti.

Osim što će prostor postati svojevrsno sjedište volonterskog programa u kulturi, ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić najavio je koje će se još aktivnosti provoditi u prostoru.

„U planu nam je provoditi programe sa zajednicom, tu prvenstveno mislim na inkluzivne scene kojima se u HKD-u već dugo bavimo kroz razne programe i festivale, a sada im se želimo posvetiti još i više. Prostor mi se čini idealan jer je pristupačan osobama s invaliditetom, ima samo jednu malu stepenicu, a planiramo napraviti i adekvatnu rampu na ulazu. Također, postoji mogućnost uređenja sanitarnog čvora prilagođenog osobama s invaliditetom, tako da nam je to u budućim planovima. Prostor bi na taj način bio pristupačniji prvenstveno mladima s invaliditetom i poteškoćama u razvoju s kojima bi se mogle provoditi razne likovne, dramske, glazbene i druge radionice, jer nažalost, HKD nema lift i mnogima od njih su prostorije na višim katovima naše ustanove nedostupne. Također, ovaj prostor planiramo koristiti i za provođenje programa Galerije Kortil, „Kortil uživo“ koji se provodi od 2014. godine i fokusiran je na rad za zajednicom i to prvenstveno onom na Sušaku“, objasnio je Liverić i dodao kako je u planu i da prostor bude na usluzi za korištenje akterima izvaninstitucionalne riječke scene koji misle da bi prostor mogli iskoristiti za svoje potrebe.

Liverić je također zahvalio volonterima u kulturi od kojih su neki bili prisutni na inauguraciji novog prostora istaknuvši njihov veliki doprinos, pogotovo tijekom bogatog EPK programa u 2020. godini.

Voditeljica volonterskog programa u kulturi Asja Brusić iskoristila je priliku da zahvali svim volonterima na angažmanu posebice tijekom 2020. godine.

„Drago mi je što dobivamo prostor u kojem ćemo moći još više vremena provoditi zajedno, ne samo u volonterskim aktivnostima nego da ćemo se ovdje moći družiti, popričati, dijeliti ideje koje će se možda pretvoriti i u neke nove projekte“, rekla je Brusić i dodala kako je ponosna što je prepoznata vrijednost programa volontiranja u kulturi te što se on nastavlja jer je riječ o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj.