Od 5. do 9. rujna u Rijeci će se održavati drugo izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova, u sklopu kojeg će u HKD-u na Sušaku biti prikazano 37 hrvatskih, 8 europskih i 5 svjetskih premijera filmova iz cijeloga svijeta. Festivalu će prisustvovati 30-ak filmskih autora, a među gostima su Caroline Waterlow i Nina Krstić, dobitnice Oscara za film „O.J.:made in America“, te Svetlana Cvetko, hollywoodska redateljica i direktorica fotografije koja je odrasla u Rijeci.

Ponekad napetiji od akcijskih filmova, povijesni filmovi donose nove detalje o ljudima, događajima i idejama koje su oblikovale svijet u kojemu živimo. “Prikazivanjem izuzetno zanimljivih, vizualno atraktivnih, tematski raznolikih filmova želimo razbiti predrasude o povijesti i povijesnom filmu kao dosadnom”, navode organizatori History Film Festivala.

Osim projekcija u HKD-u, History Film Festival donosi i besplatna predavanja u American Corneru Gradske knjižnice Rijeka (Ogranak Trsat) uglednih filmskih gošći.

Od 5. do 9. rujna u Rijeci će se održavati drugo izdanje History Film Festivala - međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova, u sklopu kojeg će u HKD-u na Sušaku biti prikazano 37 hrvatskih, 8 europskih i 5 svjetskih premijera filmova iz cijeloga svijeta. Festivalu će prisustvovati 30-ak filmskih autora, a među gostima su Caroline Waterlow i Nina Krstić, dobitnice Oscara za film „O.J.:made in America“, te Svetlana Cvetko, hollywoodska redateljica i direktorica fotografije koja je odrasla u Rijeci.Tako u četvrtak, 6. rujna, u 11 sati imamo priliku slušati Oskarovke Caroline Waterlow i Ninu Krstić s izlaganjem “Umjetnost stvaranja dokumentaraca u eri lažnih vijesti”. Oscarom nagrađene producentice filma ”O.J.:Made in America” govorit će o svojim iskustvima u stvaranju dokumentaraca temeljenih na povijesnim događajima i arhivskoj građi. U ovom multimedijskom predavanju one će govoriti o dokumentarnoj formi kao odgovoru na postmodernu eru lažnih vijesti i dezinformacija, te o potrebi za dokumentarnim filmovima
koja nikad nije bila veća. Waterlow i Krstić će također govoriti o izuzetnom značaju za očuvanje arhivske građe, vrijednostima istraživačkog rada te stalnog vraćanja povijesnim pričama zbog novih generacija i njihovog razumijevanja povijesti.

Od 5. do 9. rujna u Rijeci će se održavati drugo izdanje History Film Festivala - međunarodnog festivala povijesnih dokumentarnih filmova, u sklopu kojeg će u HKD-u na Sušaku biti prikazano 37 hrvatskih, 8 europskih i 5 svjetskih premijera filmova iz cijeloga svijeta. Festivalu će prisustvovati 30-ak filmskih autora, a među gostima su Caroline Waterlow i Nina Krstić, dobitnice Oscara za film „O.J.:made in America“, te Svetlana Cvetko, hollywoodska redateljica i direktorica fotografije koja je odrasla u Rijeci.U petak, 7. rujna, u 11 sati slijedi pak izlaganje “Žene iza kamere” cijenjene američke snimateljice i redateljice Svetlane Cvetko, odrasle u Rijeci. Svetlana će govoriti o svojim, odnosno iskustvu žene u filmskoj industriji. Uz isječke iz njezinih filmova i najznačajnijih filmova na kojima je radila (Stuntwomen, Yours Sincerely, Lois Weber, Inequality for All, O.J.: Made in America, Miss Representation), govorit će i o statusu žene u svijetu filma
od početka 20. stoljeća do danas. Jedan dio predavanja posvetit će socijalnim pitanjima kao temi dokumentarnog filma te kako odabrati teme koje su od osobnog, ali i univerzalnog značaja.

Filmski kritičar Dejan Dabić u subotu, 8. rujna, u 11 sati, na Botelu Marina održat će prezentaciju o filmskoj periodici i publicistici s posebnim osvrtom na klasične filmske autore poput Johna Forda, Jean Pierre Melvillea i Claudea Chabrola u fokusu izdavačke djelatnosti.

Posljednji dan festivala započet će kavom s autorima u opuštenoj atmosferi Botela Marina.

Cijena dnevne ulaznice je 20 kn. Ulaznice možete unaprijed rezervirati na info@historyfilmfestival.com

Raspored događanja možete pogledati na našoj službenoj web stranici History  Film Festivala.