Heber

Pripreme nogometaša Rijeke počinju početkom idućeg tjedna. U ponedjeljak, 11. lipnja, na prvu prozivku moraju se javiti svi standardni prvotimci osim Marina Leovca, prema svemu sudeći novog igrača Dinama i hrvatskog reprezentativca Filipa Bradarića koji će u lipnju učiti osnove ruskog jezika. Možda mu bude trebalo iduće sezone.

Na prvom treningu trebaju se pojaviti novi igrači Rijeke Darko Velkovski, Mario Pavelić, te budući igrač Rijeke Stjepan Lončar.

Leovca više nema, Zuta se vraća na prirodno mjesto u lijevu crtu, Pavelić i Raspopović kandidiraju za mjesto desnog braniča. Mjesta stopera i jednog veznjaka već su popunjena makedonskim (Velkovski) i bosanskohercegovačkim (Lončar) reprezentativcima, namjere su jasne: Dario Župarić i Filip Bradarić odlaze!

Župarić, Bradarić i Gorgon posljednji su standardni igrači generacije prvaka (Prskalo je ipak vratar), sva trojica nalaze se u klupskom izlogu. Zainteresiranih kupaca uvijek ima dovoljno, za sada se nije pojavio ni jedan koji je ponudio dovoljno novaca. Rijeka je od Pescare otkupila ugovor Darija Župarića za čak 800.000 eura, na djelu je klasična preprodaja.

Filipov otac Stipe ima dovoljno iskustva i znanja da bi žurio s odlukom o transferu igrača kojega je Rijeka platila Hajduku više nego što je Pescari platila za otkup Župarićeva ugovora. Ako treba, Bradarići u dogovoru s Damirom Miškovićem mogu čekati do kraja SP-a u Rusiji, ljetni prijelazni rok traje do kraja kolovoza. Lakše će Bradarići na tržištu pronaći svoje interese nego Mišković kojemu je Filip kapitalac, plaću je uvijek lakše dogovoriti nego odštetu.

Prvi igrač Rijeka na jednom SP-u nakon Miše Hrstića (1982) trebao bi postati drugi najskuplji igrač Rijeke u povijesti iza nedostižnog Andreja Kramarića (10 mil. eura). Mišković realno očekuje da bi od Bradarićeva transfera mogao zatvoriti negdje pola godišnjeg budžeta, koji iznosi oko 12 mil. eura, ali tržište je često nepredvidljivije od rezultata utakmica Kvarnerske rivijere. Ako povoljno proda Bradarića, Župarića, Gorgona i još nekog igrača kao bonus, Miškoviću se možda isplati zadržati Hebera budući da je riječ o strijelcu specifičnih kvaliteta.

Do 16. kolovoza i uzvratne utakmice 3. pretkola Europske lige Heber bi svakako trebao ostati na Rujevici. Ako pak Rijeka uđe u play-off Europske lige, koji se igra 30. kolovoza, igrači poput Hebera obično su prevaga.

Podsjetnika radi, u play-offu Lige prvaka prošle sezone jedini strijelac u dvjema (1:2, 0:1) utakmicama protiv Olympiakosa bio je Heber.