Kao i proteklih sezona, i ove će godine malim kreativcima i njihovim roditeljima biti ponuđene razne vrste radionica, od likovnih do glumačkih, a svi zainteresirani će na 28. reviji lutkarskih kazališta imati priliku pogledati ponajbolja ostvarenja kazališta iz Hrvatske i inozemstva. Novu sezonu najavile su ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir i stručna suradnica Vedrana Balen Spinčić.

„Riječ brajda kao opća imenica označava stupove na kojoj raste vinova loza, grožđe. Na riječkoj Brajdi danas ne raste ta ukusna voćka, ali u lutkarskom kazalištu na Brajdi već toliko godina izniču plodovi u obliku naših predstava, stvaraju ih za vas umjetnici i djelatnici u kulturi“, napisala je Vedrana Balen Spinčić.

Tri premijerna naslova

Prvi plod nove sezone bit će predstava „Žabeceda“ autorice Vedrane Balen Spinčić (prema slikovnici Mihaele Veline i Tomislava Torjanca) u režiji Morane Dolenc. U svijet slova publiku će na svoj način uvesti jedan neodoljivi i neukrotivi Žabac, što će se premijerno moći pogledati već u četvrtak, 14. rujna 2023. u 18 sati. Više o novoj predstavi, kao i cjelokupni rujanski program, uskoro će biti dostupno na službenoj internetskoj stranici Kazališta.

U veljači 2024. godini publika svih uzrasta moći će vidjeti i doživjeti nešto sasvim drugačije – lutkarski rad Matije Solcea, lutkara, glazbenika, boema, svjetskog putnika i otkačenjaka. Solceov autorski projekt „Bomboniera Variete!“ vodit će kroz povijest lutkarstva u Rijeci, spajajući različite povijesne trenutke riječkog lutkarstva i različite životne priče u ludom putovanju kroz vrijeme. Kako je podsjetila ravnateljica Lupi Alvir, ovaj je naslov trebao biti dio projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020, kada je Kazalište slavilo i 60 godina postojanja i rada na Brajdi, što obzirom na pandemiju nije bilo realizirano.

Na proljeće, u travnju, na kazališne će daske biti postavljena predstava prema motivima pjesme Branka Mihaljevića „Zeko i potočić“ redateljice Tončice Knez. Prisjetimo se, ova je pjesmica bila dio dugovječne predstave Kazališta „Zeko, zriko i janje“, no sada će joj se podariti novi, moderniji izgled u budućoj predstavi za najmlađe. Tako će ona govoriti o potrazi za sigurnim mjestom, toplinom doma, zagrljajem najbližih, trenucima zajedništva i onim malim i jednostavnim životnim stvarima poput pravljenja mirisnih kolača s mamom.

Projekt „To go or not to go“

Uz čak dvadeset i dva reprizna naslova koja će publici biti ponuđena u novoj sezoni i niz već poznatih radionica, tu je i projekt „To go or not to go“ započet u suradnji s dvije europske dječje kuće: Centrom kreativnosti i umjetnosti za djecu i obitelji La Sala, Sabadell (Španjolska) i Umjetničkim centrom Annantalo, Helsinki (Finska). Projekt pokušava dati odgovor na pitanje zašto djeca u adolescentskoj dobi gube interes za kazališni medij, a finalna faza projekta jest dramska radionica za djecu uzrasta 10+. Baveći se teškom i, nažalost, vrlo aktualnom temom međuvršnjačkog nasilja, cilj radionice je zajedno s djecom pronaći kazališni jezik njima blizak, intrigantan i zanimljiv. Radionica će započeti 18. rujna 2023. i održavat će se tijekom rujna i listopada u Dječjoj kući, a završna produkcija planirana je u sklopu ovogodišnje Revije lutkarskih kazališta, kada će se održati i predstavljanje cijeloga projekta.  Radionicu je osmislila glumica Petra Šarac, koja će, uz glumicu Petru Vučković, biti i voditeljica.

Revija lutkarskih kazališta od 3. do 11. studenoga

Riječki su lutkari davne 1996. godine, uz djelomičnu obnovu svog kazališta, pokrenuli vid festivala koji se vrlo brzo pretvorio u pravi festival revijalnog karaktera, a upravo tako se i zove – Revija lutkarskih kazališta. Ove će godine, od 3. do 11. studenoga, publika uživati u njezinom 28. izdanju, koje će okupiti 12 inozemnih i hrvatskih kazališta te raznolik popratni program. Itekako je važno napomenuti kako se ovaj put Revija vraća u svoj pravi, puni oblik što uključuje predstave i programe u slobodnoj prodaji, ali i matineje za vrtiće i škole koje neko vrijeme zbog pandemije nije bilo moguće održavati.

Naravno, publiku očekuju i mnogi prigodni programi, a sva zbivanja će pravovremeno biti objavljivana na službenoj web stranici Kazališta – www.gkl-rijeka.hr. Naravno, tu su dostupne i sve informacije o cijenama ulaznica i pogodnostima, informacije o radu Kazališta i kupnji ulaznica te o obiteljskim sezonskim paketima – Praščići i Maslačak koji će u prodaji biti od 1. rujna 2023. godine, a kupnjom kojih se ostvaruje popust na ulaznice od 25%. Kao i prošlih sezona, predstave u sezonskim paketima biraju se po vlastitom izboru iz redovnog repertoara Kazališta u novoj sezoni uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta.

Matineje su uvijek posebno veselje, a za organizirani dolazak potrebno je javiti se u Propagandu na neki od sljedećih kontakata: 051/325 680, 091/325 6817 i 091/325 6802 ili mail adrese propaganda@gkl-rijeka.hr i gradsko-kazaliste-lutaka@ri.t-com.hr. Također, svi upiti o gostovanjima i otkupu predstava mogući su na istim maloprije navedenim kontaktima.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije