Tilenu Kožamelju na 54. PIF-u dodijeljena je nagrada za izvedbu u predstavi „Carevo novo ruho“, Luči Vidanović na 1. FLUM-u nagrađena je za najbolju scenografiju i lutke za predstavu „Sretna kućica“, a na “Malom Maruliću” Nina Mitrović nagrađena je za najbolji tekst predstave „Flekavac“, dok su Ivana Đula i Luka Vrbanić odnijeli nagradu „Zdenka Mišura“ za songove i glazbu u toj predstavi.

Glumcima-lutkarima nagrada za “Carevo novo ruho”

Glumac-lutkar Gradskog kazališta lutaka Rijeka Tilen Kožamelj na 54. međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF-u dobio je nagradu za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu u predstavi „Carevo novo ruho“, koja je koprodukcija Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija. Prema motivima Hansa Christiana Andersena predstavu je zajedno sa slovenskim i hrvatskim suradnicima postavio redatelj Zoran Petrovič.

54. međunarodni festival kazališta lutaka – PIF održavao se od 17. do 23. rujna na nekoliko lokacija u Zagrebu, u organizaciji Kulturnog centra Travno. Uz kazališta iz Hrvatske, publici su se predstavila lutkarska kazališta iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Njemačke, Poljske, Slovačke i Slovenije te izložba iz Rumunjske.

Carevo novo ruho

Uz redatelja Zorana Petroviča, kreatori predstave su dramaturg Marek Turošík, autorice vizualnog identiteta Monika Pocrnjić i Toni Soprano, koja je i kostimografkinja i autorica videa te oblikovateljica svjetla zajedno s Andrejem Firmom, te skladatelj Josip Maršić. Tekst je na hrvatski jezik prevela Jagna Pogačnik, a savjetnik za scenski govor za hrvatski jezik je Damir Orlić.

Predstavu, koja je istovremeno i teatar predmeta i objekata te novih tehnologija i videa, izvode Tilen Kožamelj iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka te Uroš Kaurin iz Lutkovnog gledališča Maribor, Slovenija, a stručni žiri 54. PIF-a u sastavu Katarina Kolega, Saša Latinović i Olga Vujović obojici je dodijelio nagradu za uvjerljivu i energičnu glumačku i animacijsku izvedbu.

Prisjetimo se, predstava je nastala u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, premijerno je bila izvedena 17. listopada 2020.

“Sretna kućica” imala najbolju scenografiju i lutke na 1. FLUM-u

Inspirirane goranskim podnebljem, scenografija i lutke predstave „Sretna kućica“ koje je kreirala i izradila lutkarska umjetnica Luči Vidanović nagrađene su na prvom Festivalu lutkarske umjetnosti Mostar – FLUM-u, u Bosni i Hercegovini.

Sretna kućica

Prvi FLUM održavao se od 26. do 30. rujna 2021. u organizaciji Pozorišta lutaka u Mostaru te je okupio osam predstava iz Ljubljane, Rijeke, Novog Sada, Subotice, Kragujevca, Zenice, Banja Luke i Sarajeva. Gradsko kazalište lutaka Rijeka sa svojom „Sretnom kućicom“, autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz te u režiji Morane Dolenc, predstavilo se u utorak, 28. rujna 2021.

Ova predstava za najmlađe nastala je prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas napisanoj prema intrigantnoj, istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru još 1936., i to na poticaj samih seljana. Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u okviru programskog pravca Dječja kuća, dobila je i svoju lutkarsku inačicu.

Predstava je, podsjetimo, na 31. poletnom lutkovnom pristanu u Mariboru, Sloveniji, osvojila je Zlatnu žirafu, nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu festivala, a ova nagrada za divnu scenografiju i lutke predstave „Sretna kućica“ posebno je razveselila riječke lutkare.

„Flekavac“ odnio dvije nagrade na Malom Maruliću

Osim što je oduševio splitsku publiku na 14. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić, „Flekavac“ osvojio je i dvije strukovne nagrade – Nina Mitrović za najbolji tekst te Ivana Đula i Luka Vrbanić nagradu „Zdenka Mišura“ za songove i glazbu.

Flekavac

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split, 14. Mali Marulić održan je od 28. rujna do 2. listopada u Splitu, a završen je upravo hit-predstavom „Flekavac“ riječkih lutkara te dodjelom nagrada stručnog i dječjeg žirija.

Autorsku ekipu predstave čine autorica teksta Nina Mitrović, redateljica Renata Carola Gatica, skladatelji i autori tekstova songova Ivana Đula i Luka Vrbanić, kreatorica lutaka, scenografije i kostima Alena Pavlović, koreograf Damian Cortes Alberti te oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Uigrani ansambl predstave čine David Petrović, Petra Šarac, Zlatko Vicić, Damir Orlić, Alex Đaković i Andrea Špindel.

Stručni žiri u sastavu dramatičarke, spisateljice i dramaturginje dr. sc. Jasne Žmak, redatelja Marija Kovača te redatelja i kazališnog producenta Paola Tišljarića Gradskom kazalištu lutaka Rijeka dodijelio je čak dvije nagrade – za najbolji tekst za autoricu Ninu Mitrović te nagradu „Zdenka Mišura“ za najveći kazališni izazov autorsko-skladateljskom tandemu Ivani Đula i Luki Vrbaniću.

U Obrazloženju stoji: „Nagrada za najbolji tekst dodjeljuje se Nini Mitrović za tekst Flekavac izveden u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Autorica teksta u vještom spoju realnosti dječaka Flekavca i svijeta mašte Letećeg Milivoja stvara savršen predložak za dinamičnu i poučnu scensku igru o odrastanju. Živopisni likovi Flekavca, Ziherice Štreberice, Malog Da i Malog Ne oblikovani su tako da se svako dijete može s njima poistovjetiti, a maštoviti zaplet s odlaskom roditelja na mjesto gdje se mogu bezbrižno igrati, dovodi nas do emotivnog raspleta u kojem jednako uživaju i mali i veliki gledatelji.

Nagrada “Zdenka Mišura” za najveći kazališni izazov dodjeljuje se autorsko-skladateljskom tandemu Ivani Đula i Luki Vrbaniću, autorima pjesama i originalne glazbe za predstavu Flekavac redateljice Renate Carola Gatica, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Široki glazbeni raspon žanrova, od hip hopa do hard rocka, koje je nagrađeni tandem koristio kao soundtrack ove zanimljive predstave o odrastanju, sasvim je pogodio duh vremena i senzibilitet mlade publike odmaknuvši se od uobičajenih klišeiziranih glazbenih rješenja predstava za djecu. Glazbeni brojevi se vrlo često pojavljuju na neuralgičnim punktovima predstave te time bivaju dramaturško osvježenje i idealno rješenje za prenošenje emotivnih stanja glavnih likova. Sve zajedno kulminira u izvedbi završne pjesme koja okuplja cjelokupni ansambl u formi mjuzikla čime ostvaruju nezaboravno finale predstave nakon kojeg mali i veliki gledatelji sa osmijehom izlaze iz kazališta.“

Prisjetimo se, uz brojne osvojene nagrade, „Flekavac“ je prošle godine osvojio i nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u kategoriji dječjih i lutkarskih predstava.