Svake se godine 21. ožujka obilježava Svjetski dan lutkarstva čiji je ovogodišnji moto „Neka bude svjetlo!“. UNIMA – krovna organizacija lutkarske umjetnosti koja okuplja lutkarske profesionalce iz cijeloga svijeta s ciljem širenja, razvitka i promocije lutkarske umjetnosti na temu klime pripremila je vrlo zanimljiv video u kojem je svatko dao svoj obol pa tako i Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Video je dostupan na linku https://www.youtube.com/watch?v=FpeRvB5keas.

No, Gradsko kazalište lutaka Rijeka je sa svojim kolegama – Pozorištem za decu i mlade, Kragujevac, Srbija, Pozorištem lutaka Mostar, Bosna i Hercegovina te Kazališnom družinom Susret, Osijek, Hrvatska, pripremio i svoj poseban video uz poeziju „Oporuka“ Enesa Kiševića koji se može pogledati na linku https://www.youtube.com/watch?v=vbj-YJcCOCo.

Nova inicijativa – humanitarna akcija za lutkare pogođene ratom

Ono što je na današnji dan itekako važno napomenuti je da ovogodišnji Svjetski dan lutkarstva označava početak nove inicijative Povjerenstva za suradnju i humanitarnost. Naime, slaveći ovaj dan važan za lutkarsku umjetnost prihvaća se duh suosjećanja i solidarnosti uvođenjem novog načina doprinosa UNIMA-inom Fondu za hitnu pomoć.

Uz pomoć članova UNIMA-e Edina Kmetaša, ravnatelja Pozorišta lutaka Mostar iz Bosne i Hercegovine, Jelene Stojanović Patrnogić, ravnateljice Pozorišta za decu i mlade Kragujevac iz Srbije te Magdalene Lupi Alvir, ravnateljice našeg Gradskog kazališta lutaka Rijeka osmišljena je inicijativa koja ima za cilj prikupiti sredstva za lutkare pogođene ratom diljem svijeta. Naime, od strane navedenih kazališta UNIMA-i su donirane profesionalne lutkarske predstave koje će biti dostupne za online gledanje kupnjom ulaznice od 5 eura, što će onda ići u Fond UNIMA-e za hitnu pomoć. Takva gesta ne samo da podupire plemeniti cilj, već također prikazuje kulturno bogatstvo lutkarskih predstava diljem svijeta pozivajući i druga lutkarska kazališta da se pridruže i uključe u navedenu ideju.

Osvrćući se na tešku povijest svojih krajeva, zahvaćenih ratovima i sukobima, ravnatelji ovih cijenjenih lutkarskih kazališta ističu važnost gledanja u budućnost i težnje miru i blagostanju, posebice za našu djecu. Sa suosjećanjem kao vodećim načelom, podijelili su svoj video za Svjetski dan lutkarstva zajedno s iskrenim riječima, koje možete pogledati i pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.unima.org/wp-content/uploads/2024/03/Let-there-be-light-1-1.pdf Mala je napomena da su tekstovi na engleskom jeziku obzirom na međunarodnu razinu same inicijative.

Komisija za suradnju UNIMA-e i Humanitarnoga povjerenstva prihvatila je ove ideje i postavila novu platformu za financiranje – UNIMA Puppetry Theatre Cinema. Poželi li tko pogledati ovogodišnje predstave, dostupne su tri različite lutkarske predstave: „Wanda LaVanda“ iz Hrvatske, „Tihi dečak“ iz Srbije i „O nježnosti“ iz Bosne i Hercegovine u režiji Ines Pašić, koja je ovogodišnju poruku Svjetskog dana lutkarstva podijelila s cijelom UNIMA zajednicom.

Dvije su predstave s prijevodom na engleski jezik, dok je predstava Ines Pašić neverbalna. Tko želi sudjelovati tako što će donirati svoju predstavu u ovu plemenitu svrhu, može poslati zahtjev na mail web@unima.org s naslovom „Show Donation“ gdje će onda i dobiti sve informacije kako to učiniti. U predstavama se može uživati klikom na ulaznicu, a sve se nalazi na stranici UNIMA-e: https://www.unima.org/en/happy-world-puppetry-day-let-there-be-light/

U ovom tjednu tri predstave u tri županije i jedna kreativna radionica

Gradsko kazalište lutaka Rijeka itekako je aktivno i cijeli ovaj tjedan! Najprije je sudjelovalo u već poznatoj manifestaciji Vukovarsko lutkarsko proljeće, koje se ove godine održava 29. put, a kao i inače obuhvaća razna lutkarska kazališta diljem Hrvatske i izvan nje koja se susreću u Vukovarsko-srijemskoj županiji i predstavljaju neke od svojih naslova. Riječki su lutkari ove godine pokazali svoju pričopredstavu „Četiri godišnja doba“ prema slikovnici Pike Vončine. Riječ je o kamišibaj teatru – japanski oblik uličnog kazališta u obliku papirnate drame. Ovaj svima drag naslov izvodi glumac Damir Orlić koji je tako razveselio dječicu u Vinkovcima, Opatovcu, Nuštru te Petrovcima, a moguća je bila i još koja iznenadna lokacija.

U sklopu Lutkarskog proljeća, ansambla Kazališta krenuo je dalje za Virovitičko-podravsku županiju, točnije u Viroviticu, gdje će danas, u petak, 22. ožujka u 18:30 sati u Kazalištu Virovitica gostovati sa svojom najnovijom predstavom u stilu predmetno-glazbenog cabareta pod nazivom „Bomboniera Variete!“, čiji je autor, skladatelj i redatelj Matija Solce. U izvedbi Petre Šarac, Andreje Šindel, Tilena Kožamelja, Damira Orlića i Davida Petrovića, predstava spaja sjećanja glumaca-lutkara iz djetinjstva sa stvarnim događajima, a inspirirana je gradom i ljudima Rijeke, kao i počecima lutkarstva u Rijeci.

Paralelno, u našoj Primorsko-goranskoj županiji riječki lutkari imali su sasvim drugi program – u izvedbi Tilena Kožamelja u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka igrala je predstava „Trnoružica-elektro bajka“ autora i redatelja Mattea Spiazzija (prema G. Basileu i C. Perraultu) koja je postavljena u formi teatra objekata. Zanimljivost je kako se ovdje uz pomoć zvukova i vlastite mašte, svi predmeti, odnosno kućanski aparati koji su originali iz šezdesetih i sedamdesetih godina, pretvaraju u likove.

I za kraj, u sklopu trećeg rođendana Dječje kuće, u subotu, 23. ožujka od 10 do 11:30 sati održat će se lutkarsko-likovna radionica „Kokoda“. Polaznici radionice će od raznih materijala kao što su kartoni, papiri i slično napraviti male košarice te male koke ili piliće po njihovom izboru. Voditeljica radionice je likovna umjetnica Marija Volkmer, no napomena je kako je radionica već popunjena obzirom na veliki interes publike.

Riječki lutkari ovom prilikom zahvaljuju svoj maloj i velikoj publici što već više od šezdeset godina prate i podržavaju lutkarsku umjetnost, vještinu i zanat.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije