Glumci-lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka Damir Orlić, David Petrović i Alex Đaković sudjelovali su na predavanjima, ali i praktičnom radu s umjetnicima i djecom u Galwayu, a sve na poziv organizacije Galway Autism Partnership i tima Galway 2020. S njima je bila i ravnateljica GKL-a Magdalena Lupi Alvir. “Naših troje glumaca-lutkara učili su zajedno s kolegama umjetnicima iz Galwayja, vođeni sjajnim redateljem i kazališnim umjetnikom Timom Webbom iz Velike Britanije, posvećenom upravo radu na području interaktivnog kazališta za bebe i malu djecu, te djecu s teškoćama u razvoju”, govori ravnateljica Lupi Alvir ne skrivajući ponos na izvedbom riječkih glumaca-lutkara u predstavi, koju su osmislili i izveli zajedno s kolegama iz Galwayja i to djeci različitog spektra autizma. Radi se o djeci nižih, odnosno pripremnih razreda jedne galwayske osnovne škole u dobi od 4 do 6 godina.

Prezentacija radionice u osnovnoj skoli Galway (2)

Prezentacija radionice u osnovnoj skoli Galway

“Za naše glumce i naše kazalište ovo je jedno sasvim novo, dragocjeno i prekrasno iskustvo, a s obzirom na činjenicu da ćemo unutar Dječje kuće raditi upravo na području senzornog kazališta, želja nam je da se ovaj jedinstveni projekt razvija dalje s kolegama iz Galwayja i Timom Webbom te se nadamo zajedničkom nastavku suradnje u 2020. godini. Gradsko kazalište lutaka Rijeka u svakom slučaju nastavlja svoj rad na području senzornog kazališta za djecu, kao prvo dječje i lutkarsko kazalište u Hrvatskoj, a najvjerojatnije i u
regiji
, istaknula je Lupi Alvir.

Da su na radionicama upili puno novog znanja, potvrđuju i sami glumci. “Senzorno sam kazalište zamišljao na jedan način, bazirano uglavnom na pokretu, a voditelj radionice je otvorio vrata sasvim drugom – tekstualnom dijelu na kojeg djeca mogu jako dobro reagirati. Prilikom prezentacije, reakcije djece bile su izvrsne i time smo svi bili ugodno iznenađeni. Mogao bih reći da su nam se svima otvorili novi pogledi na ovakvo stvaralaštvo“, kaže glumac-lutkar Alex Đaković.

Njegov je kolega David Petrović istaknuo kako je za njega umjetnički rad s djecom s poteškoćama u razvoju i raznim oblicima autizma, bilo novo iskustvo: “Trebalo je obratiti posebnu pažnju na to kako takva djeca razumiju i reagiraju na kazališne efekte i animaciju predmeta. Već nakon par dana rada i nastupa u osnovnoj školi mogle su se vidjeti promjene kod pojedinaca u smislu pristupa i odnosa glumac-lutka-publika. Njihov iskreni osmijeh i sreća koja je iz njih izlazila iz mene kao glumca-lutkara izvlači ono najbolje i daje smisao mom radu.”

Damir Orlić, glumac-lutkar i također polaznik radionice “Hear Our Voice” potpuno je impresioniran ovim iskustvom: “Radili smo u školi s djecom s autizmom i jezične barijere uopće nije bilo, moglo je trajati beskonačno. Moram reći kako se zadnjih godina moj život potpuno preokrenuo; želim se baviti kazalištem za djecu i to naročito kazalištem za djecu s posebnim potrebama, što je u današnjem svijetu zanemareno, a prijeko potrebno.”

Više je dostupno na web stranicama Rijeke 2020.