Gradska knjižnica Rijeka omogućila je svojim članovima korištenje e-knjiga na hrvatskom jeziku, pomoću aplikacije ZaKi Book, izvijestio je ravnatelj Gradske knjižnice Niko Cvjetković na konferenciji za medije o rezultatima poslovananja ove gradske ustanove u kulturi za proteklu godinu.

U Hrvatskoj se dugo čekalo na dostupnost e-knjiga u knjižnicama, a razlozi su nedostatak razvoja nacionalne knjižnične platforme za e-knjigu, slaba ponuda takvih izdanja i slaba raširenost uređaja za čitanje e-knjiga, rekao je Niko Cvjetković.

ZaKi Book prva je aplikacija u Hrvatskoj za posudbu e-knjiga, a razvile su je prošle godine Knjižnice grada Zagreba i tvrtka VIVa Info, a sad je na raspolaganju članovima Gradske knjižnice Rijeka. Mogu je besplatno preuzeti s odgovarajućih internetskih servisa, birati među 734 e-knjiga u katalogu Gradske knjižnice Rijeka i posuđivati do dvije knjige odjednom na razdoblje do 30 dana.

Cvjetković je rekao da se netko može upitati zbog čega ima samo 734 knjiga na raspolaganju, s obzirom da je na internetu ponuda daleko šira. No, naglasio je, u ovom slučaju je riječ samo o legalnim e-knjigama, s licencama izdavača.

Čita se itekako!

Ravnatelj je istaknuo i vrijedne brojčane pokazatelje rada Gradske knjižnice Rijeka, koji su u gotovo svim segmentima u porastu. Tako je dosegnut najveći broj članova od osnutka knjižnice, 21.734 člana. To je porast od 476 članova prema godini ranije, te čak 20 posto od 2015. godine.

Raste i broj posudbi te dolazaka korisnika u knjižnične prostore zbog korištenja knjiga ili sudjelovanja u brojnim programima. Sve značajniji dio djelovanja knjižnice su njeni internetski servisi, tako da je u 2019. katalog knjižnice pregledan više od 1,66 milijuna puta. Veću kvalitetu i kvantitetu programa prepoznaju građani učlanjenjem ili praćenjem programa, a i struka, jer je Gradska knjižnica Rijeka dobila nagradu Hrvatskog knjižničarskog
društva za najbolju knjižnicu 2019.
, naglasio je Cvjetković.

Pročelnik riječkog Odjela za kulturu Ivan Šarar rekao je kako je fascinantno da je ova ustanova našla novu energiju za ove rezultate. Porast broj članova i posudbi knjiga izrazito opovrgavaju tvrdnje da se čita sve manje i da knjiga postaje nezanimljiva, dodao je.

Više o Gradskoj knjižnici Rijeka pogledajte u reportaži Sanje Kapidžić!