U Gradskoj knjižnici Rijeka postupno počinje normalizacija i programskih aktivnosti uz činjenicu da veći dio odjela i ogranaka prema prilagođenom radnom vremenu radi već od 27. travnja, a u ponedjeljak 18. svibnja počeli su prometovati i Gradski i Županijski bibliobus.

Programi su spoj tematiziranja dijela područja i problematika koje je generirala pojava koronavirusa te podrške građanima u novonastalim okolnostima u smislu lakšeg snalaženja, stjecanja novih vještina, razumijevanja pojava koje su bile ili će biti aktualne.

Broj mjesta na svim događanjima je ograničen zbog poštivanja mjera borbe protiv koronavirusa te su potrebne prijave sudjelovanja na navedene mailove.

Besplatne poduke u Striboru

Prvo najavljeno događanje su “Besplatne poduke i podrška “online” učenju u Gradskoj knjižnici Rijeka”, koje će se u Dječjem odjelu Stribor početi održavati od ponedjeljka, 25. svibnja. 

“Gotovo nema ni smisla govoriti da učenje od kuće, pred monitorom, nije baš ona “prava” stvar iako fasciniraju mogućnosti tehnologije. Puno toga ostaje nedovoljno jasno, nedorečeno, a ponekad samo treba taj dodatni začin dovede do onog “aha” momenta”, navode iz Gradske knjižnice.

Zbog toga je, kažu, moguće  dobiti individualnu pomoć u učenju, u za to predviđenim terminima u Dječjem odjelu Stribor i to iz:

  • svih predmeta razredne nastave: ponedjeljak 11 – 12 sati i četvrtak 13 – 14 sati
  • hrvatskog jezika za osnovnu i srednju školu, pomoć oko pisanja eseja i završnih radova kao priprema za maturu: ponedjeljak 14.30 – 15.30
  • hrvatskog jezika za osnovnu i srednju školu, utorkom u 18 sati

Potrebno je javiti se na kontakt prijave.programi@gkri.hr, napisati razred, područje za koje su potrebne instrukcije i ostaviti svoj kontakt. Poduke su besplatne, broj sudionika ograničen, a počinju u tjednu 25. svibnja.

Demonstracija rada 3D printanja zaštitnih vizira

U srijedu 27. 5. od 17 do 19 sati u American Corneru Rijeka (Ogranak Trsat) održat će se radionica i demonstracija rada 3D printera, a s temom načina pomoći koju ta tehnologija pruža tijekom virusne pandemijske krize. Naučili smo u tom periodu  koliko je važna suradnja, međusobno razumijevanje i strpljenje. Makers zajednica je odlučila pružiti otpor virusu i poduprijeti one na prvim crtama borbe, a ovdje se iz prve ruke može saznati kako je sve funkcioniralo i kako 3D printeri pomažu medicini. Prijave obvezne na mail american.corner@gkri.hr, porukom Facebook stranici American Corner Rijeka ili na pultu u Ogranku Trsat. Sudjelovati mogu stariji od 10 godina.

Radionica Kako 3D printati zaštitne vizire

Famozni 5G – činjenice, šanse, opasnosti

U srijedu, 3. lipnja, od 17 do 19 sati, u Poslovnom kutku Gradske knjižnice Rijeka stručnjak za nove tehnologije Damir Medved održat će predavanje “Famozni 5G – činjenice, šanse, opasnosti”.

“Malo je koja tema bila toliko aktualna, burna, sporna, atraktivna (ubacite dalje pojam po volji) poput 5G-a proteklih mjeseci. Neki su u njemu vidjeli već aktivnog uzročnika nevolja (pa i aktualne korone), drugi izvore budućih nevolja, a treći ogromne prilike za ekonomski razvoj i kvalitetu života. Što je istina? Tko u toj priči pretjeruje? Što je zapravo 5G?”, navodi se u najavi.

U pomoć stiže Damir Medved, zadužen je za razvoj poslovanja Ericssona Nikole Tesle u novim poslovnim područjima poput primjena novih tehnologija (AI / 5G) za proizvode i usluge u domeni pametnih gradova/otoka/regija. Koordinira i razvojne aktivnosti u Centru kompetencija za pametne gradove u Rijeci, gdje je težište projekata upravo testiranje novih tehnologija u suradnji s građanima, gradskom upravom i komunalnim poduzećima. Aktivan je i u NGO sektoru gdje vodi Društvo “Bez granica” na realizaciji programa u Zavičajnom muzeju Drenove – kulturnom centru baziranom na najnovijim tehnologijama.

Broj sudionika je zbog broja mjesta ograničen te je sudjelovanje potrebno prijaviti na mail poslovni.kutak@gkri.hr.  Nakon kratkog predavanja predavač će odgovarati na pitanja prisutnih te će se veći dio susreta odigrati u formi pitanja i odgovora te rasprave jer želja je kroz demokratičnu formu svim zainteresiranima pustiti prostor za pitanje i razjašnjavanje prisutnih dilema.

Šuma Striborova za male i velike

Mališane i njihove roditelje posebno će razveseliti i novo izdanje Šume Striborove.Riječ je o omiljenoj šumskoj šetnici na riječkom Biviju kojom se organizirano više puta godišnje šeće uz dobre priče s planinarima iz Planinarskog društva Kamenjak. Ove godine je pandemija koronavirusa omela proljetnu travanjsku šetnju (koja je trebala biti i rođendanska – 10 godina!) u sklopu neodržanog Mjeseca dobre dječje knjige, ali zato nas čeka njeno izdanje na samom pragu ljeta. U subotu 6. lipnja od 10 i 30 okuplja se na poznatom mjestu na posljednjem stajalištu (okretištu) gradskog autobusa 1, a u 11 kreće na šetnju šumom. Dobrodošli su svi željni zraka, zelenila, nešto planinarskog znanja a i začina pripovijedanja priča za djecu.

Kompostiranje u stanu

U sklopu programa Zeleni kutak, u četvrtak, 25. lipnja u 18 i 30 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka održat će se predavanje o kompostiranju u stanu.

Djevojke iz „Špajze“, trgovine domaćih proizvoda usmjerene na „zero waste“ koncept, održat će predavanje o kompostiranju u stanju. Kompostiranje je kao što je poznato jedan od najvrednijih postupaka kojim s jedne strane smanjujemo količinu otpada, a s druge od organskog otpada stvaramo vrlo hranjivu materiju potrebnu za bilo kakav uzgoj hrane, urbano vrtlarenje i sl. Broj mjesta je ograničen, a potrebna je prijava na mail zeleni.kutak@gkri.hr.

Uz navedene programe svoje redovite susrete u fizičkom prostoru počinju ostvarivati i čitateljski klubovi okupljeni u Gradskoj knjižnici Rijeka.

Skip to content