Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija u Bremenu sudjeluju na sastanku mreže Mladih Sveučilišta za Budućnost Europe – Young Universities for the Future of Europe (YUFE) članica koje je i Sveučilište u Rijeci. U sklopu boravka posjetili su i sjedište Lürssen grupe.

Godišnji sastanak YUFE Mreže, tzv. YUFE Town Hall, ove se godine održava u Bremenu koji obilježava 50. obljetnicu svog Sveučilišta.

Osim predstavnika svih sveučilišta iz Mreže, među kojima je i Sveučilište u Rijeci, sastanku prisustvuju i politički predstavnici iz svih YUFE regija.

Sastanak je okupio oko 60 sudionika a cilj mu je učvrstiti veze između akademskog svijeta i šire gradske zajednice. Gradonačelnici i predstavnici sveučilišta razgovarat će na temu održivih gradova, koja inače nije u fokusu YUFE-a, ali je tema koja suradnjom lokalne vlasti i akademske zajednice može pridonijeti strateškom pozicioniranju gradova, učiniti ih privlačnijima i konkurentnijima, a građanima, prvenstveno mladima, pružiti jedinstvene mogućnosti u obrazovanju, zapošljavanju i  međukulturnoj razmjeni.

Mreža Mladih Sveučilišta za Budućnost Europe – Young Universities for the Future of Europe (YUFE) snažno je strateško partnerstvo mladih, istraživački intenzivnih sveučilišta iz niza europskih država.

Cilj YUFE mreže je radikalno preoblikovanje europskog visokog obrazovanja kroz uspostavljanje modela mladog, prema studentima usmjerenog, neelitnog, otvorenog i uključivog Europskog Sveučilišta. Riječ je o jedinstvenom ekosustavu kojem je cilj povezivati sveučilišta sa zajednicama putem suradnje između visokoobrazovnih institucija i javnog i privatnog sektora te građana diljem Europe.

Posjet Lurssenu

Posjet Lurssenu

Gradonačelnik Filipović i rektorica Prijić Samaržija jučer su, u sklopu boravka u Bremenu posjetili sjedište Lürssen grupe i susreli se s Peterom Lürssenom, suvlasnikom i generalnim direktorom kompanije.

Osim sjedišta Lürssena, obišli su i njihovo brodogradilište, projektne urede te urede za istraživanje i razvoj. Podsjetimo, ACI Gitone, tvrtka nastala suradnjom ACI marina i Gitonea koju je osnovala upravo poznata njemačka brodograditeljska obitelj Lürssen u Rijeci će graditi luku nautičkog turizma Porto Baroš. Ova će investicija Rijeci donijeti otvaranje novih radnih mjesta u djelatnostima povezanim s nautičkim turizmom te će značajno utjecati na pozicioniranje našeg grada upravo aspektu nautičkog turizma.

Lürssen je u Rijeci otvorio i svoj dizajnerski studio Lürssen dizajn center Kvarner koji je u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci pokrenuo osnivanje Maritime Innovation Cluster kao platformu za pripremu suradničkih projekata istraživanja i razvoja, kao i razvoja istraživačke infrastrukture koja će biti dostupna svim članovima klastera. Osnivanjem klastera želi se jačati konkurentnost i inovativnost pomorske industrije putem umrežavanja svih relevantnih čimbenika javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora u okviru brodogradnje i srodnih industrija.