Gradonačelnik i župan pozvali ministarstva i Vladu na hitno izdavanje uporabne dozvole za Marišćinu

Gradonačelnik i župan su ukazali na apsurdnost činjenice da je ovo prvi centar za gospodarenje otpadom izrađen sukladno strategiji Republike Hrvatske, da je riječ o državnom projektu i da sada ta ista država koja ga je gradila i izdala građevinsku dozvolu onemogućuje početak rada odbijanjem izdavanja uporabne dozvole.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako je u izgradnju Marišćine uloženo 20 milijuna eura iz europskih fondova, ali i deseci milijuna kuna poreznih obveznika Rijeke i Županije za izgradnju pristupnih cesta i druge infrastrukture. „Nastala je apsurdna situacija u kojoj centar ne radi zbog banalnog razloga – neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji se odnose na manje od 10 posto površine“, rekao je gradonačelnik.

Dok centar ne počne raditi, sav otpad iz Rijeke i njezine okolice koji prikuplja KD Čistoća mora se odvoziti na druga odlagališta u Hrvatskoj, a za taj prijevoz i odlaganje dosad je potrošeno više od 20 milijuna kuna. “Ne bih ulazio u plan gospodarenja otpadom, ali uvijek će na kraju odvajanja ostati dio otpada koji će se morati odlagati. Priče o tome kako je ovaj centar nepotreban su neodgovorne i politikantske”, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako u Europi radi na stotine centara poput Marišćine, i to na istoj tehnologiji, a dok Marišćina ne radi, inspektori zaštite okoliša zabranjuju pretovar otpada koji se odvozi na druga odlagališta iako dozvola obuhvaća i mogućnost pretovara s manjih na veće kamione.

Govoreći o svim troškovima iz gradskog proračuna i proračuna komunalnih društava, uz 22 potrošenih milijuna kuna na zbrinjavanje otpada, gradonačelnik je tome dodao i više od 120 milijuna kuna koliko je do sada uloženo u izgradnju pristupne ceste i otplatu kredita kod Europske investicijske banke, zatim 18 milijuna kuna uloženih u vodovod, 57 milijuna kuna u izgradnju ceste od čvora Rujevice do granice s Općinom Viškovo te 14 milijuna kuna uloženih u redovno poslovanje tvrtke Eko plus. Osim toga, KD Čistoća je pokrenulo čitav niz projekata vezanih za primarnu selekciju otpada, nabavljeno je preko 7000 novih kontejnera za otpad, modernizirano reciklažno dvorište u Mihaćevoj dragi, nabavljena su dva mobilna dvorišta itd. „No sve je to uzalud ako ovo postrojenje i dalje stoji prazno i napušteno te proizvodi dodatne troškove“.

„Naš apel svim nadležnim ministarstvima i Vladi RH je da poduzmu korake da se ovaj pogon pusti u svoj normalan rad jer sve ovo što se do sada događalo ima za posljedicu ugrožavanje zdravlja ljudi na području Primorsko-goranske županije. Pitanje je do kada će ovaj način zbrinjavanja otpada moći funkcionirati“, zaključio je Obersnel.

Župan Komadina najavio je da je moguće izdati privremenu uporabnu dozvolu, ali tek za dva mjeseca. “No, izdajte bilo što, samo izdajte da Marišćina počne s radom”, rekao je župan. Komadina je dodao da političke predizborne kampanje znaju biti prljave, ali se sad prvi put u njima koristi otpad.

Dodao je kako je tu u pitanju “grijeh nečinjenja” državne uprave jer je država investitor preko Ministarstva zaštite okoliša i prirode te može izdavati dozvole, a u sklopu nje djeluju Geodetska uprava i državni ured koji provodi postupke izvlaštenja.

„Država blokira samu sebe. Na Marišćini je sve izgrađeno legalno i dobivena je građevna dozvola. Tada se znalo za što će se koristiti zemljište pa je sada teško objasniti zašto se ne izdaje uporabna dozvola zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova”, istaknuo je Komadina.

Župan je također pojasnio kako je problem zapravo u nekoliko čestica koje su izvlaštene, a vlasnici traže višestruko veće svote od onih koje su im ponuđene. „Ti pravni postupci traju već deset godina, a mogu trajati još toliko“, rekao je župan. Upitao je zašto se ne odvoje postupci izvlaštenja, što bi omogućilo dobivanje uporabne dozvole, od sudskih postupaka u kojima bi se odredilo koliku će odštetu dobiti vlasnici čestica, jer se one ionako više ne mogu koristiti tim površinama.